Drie flaters die beleggers in 2013 heel wat geld kunnen kosten

Jack Schwager geniet in de Verenigde Staten vooral bekendheid vanwege zijn boek Market Wizards, waarin hij het profiel van de meest succesvolle fondsbeheerders in de wereld beschreef.

Market Wizards werd gevolgd door verschillende andere boeken, onlangs is Market Sense and Nonsense op de markt gekomen. Hierin focust de auteur zich op flaters die beleggers vaak maken en die hen ook in 2013 heel wat geld kunnen kosten.

1.”Past performance is no indicator of future returns” is een voor de hand liggend advies dat niettemin toch nog altijd vaak in de wind wordt geslagen.

De meeste beleggers kijken naar aandelen die over de voorbije 3 tot 5 jaar goed presteerden en zien daarbij vaak over het hoofd dat deze aandelen over hun hoogtepunt heen te zijn. Schwager raadt eerder aan om te kijken naar de kneusjes, mogelijk zitten daar aandelen tussen die het potentieel hebben om beter te doen.

2. Een tweede veelgemaakte fout is dat veel beleggers halsstarrig blijven geloven in de efficiënte markttheorie, meer bepaald dat de markt rationeel begrijpbaar is. Helaas is dat niet altijd zo.

Veel beleggers, ook grote institutionelen, denken bovendien dat een marktprijs altijd correct is. Een foute redenering, want in sommige gevallen is de prijs van een bepaald iets allesbehalve correct. Je betaalt met andere woorden niet altijd de juiste prijs voor een aandeel, een grondstof, een obligatie enzovoort.

3. Een derde fout dat u in 2013 beter probeert te vermijden, is om op zoek te gaan naar meer diversificatie als bescherming van de portefeuille. Diversificatie is op zich niet slecht, maar dan moet de belegger begrijpen dat er vaak een correlatie tussen de verschillende componenten in een beleggingsportefeuille bestaat.

Een goed voorbeeld daarvan was de technologiesector in 2000. Die werd in zijn geheel afgestraft, ook al hadden de beleggers hun investeringen over verschillende technologieaandelen gespreid.

Bepaalde gebeurtenissen kunnen kettingreacties uitlokken die er toe leiden dat u nergens staat met een gediversifieerde portefeuille. Er kan bijvoorbeeld iets gebeuren op de valutamarkten dat zich in snel tempo verspreidt over obligaties, grondstoffen, aandelen enzovoort.

Laat u met andere woorden niet in slaap wiegen en probeer een gediversifieerde portefeuille zo intelligent mogelijk uit te bouwen. Wat natuurlijk weer makkelijker gezegd dan gedaan is.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content