Drie factoren vergroten het deflatiegevaar, het betreft structurele factoren die al decennia in de maak zijn. Op de eerste plaats is er de demografische factor, nu steeds meer babyboomers met pensioen gaan. Ze moeten leven van een lager pensioen en hebben dus minder koopkracht.

Een tweede factor is de groeiende kloof tussen arm en rijk. Tenslotte is er de technologie, die produceren steeds goedkoper maakt. Daardoor is er ruimte om de prijzen te laten zakken, wat de deflatie nog verder in de hand werkt. Deze drie factoren samen maken dat de centrale banken een moeilijke klus te klaren hebben wat de strijd tegen deflatie betreft. Sommige economen vergelijken deflatie met een landmijn die ergens in het economisch landschap ligt te wachten, maar plots kan ontploffen.

Drie factoren vergroten het deflatiegevaar, het betreft structurele factoren die al decennia in de maak zijn. Op de eerste plaats is er de demografische factor, nu steeds meer babyboomers met pensioen gaan. Ze moeten leven van een lager pensioen en hebben dus minder koopkracht. Een tweede factor is de groeiende kloof tussen arm en rijk. Tenslotte is er de technologie, die produceren steeds goedkoper maakt. Daardoor is er ruimte om de prijzen te laten zakken, wat de deflatie nog verder in de hand werkt. Deze drie factoren samen maken dat de centrale banken een moeilijke klus te klaren hebben wat de strijd tegen deflatie betreft. Sommige economen vergelijken deflatie met een landmijn die ergens in het economisch landschap ligt te wachten, maar plots kan ontploffen.