De gebeurtenissen in 2008 waren het gevolg van een plotselinge opdroging van de mondiale liquiditeit, die uiteraard een grotere uitwerking had op de meest risicovol geachte regio's en activa.

In de tweede plaats was de export naar de ontwikkelde landen, die in crisis verkeerden, een belangrijke aanjager van de groei in veel opkomende landen.

Dit is nu minder het geval: er wordt zelfs verwacht dat de Chinese netto export de komende twee jaar geen bijdrage zal leveren aan het BBP.

Ten slotte hadden de beurzen van de nieuwe landen het tien jaren op rij beter gedaan dan de beurzen van de ontwikkelde landen. Momenteel hebben de meeste opkomende markten, en in de eerste plaats China, een periode van minder goede performance achter de rug; zij lijken nu minder kwetsbaar.

De gebeurtenissen in 2008 waren het gevolg van een plotselinge opdroging van de mondiale liquiditeit, die uiteraard een grotere uitwerking had op de meest risicovol geachte regio's en activa. In de tweede plaats was de export naar de ontwikkelde landen, die in crisis verkeerden, een belangrijke aanjager van de groei in veel opkomende landen. Dit is nu minder het geval: er wordt zelfs verwacht dat de Chinese netto export de komende twee jaar geen bijdrage zal leveren aan het BBP. Ten slotte hadden de beurzen van de nieuwe landen het tien jaren op rij beter gedaan dan de beurzen van de ontwikkelde landen. Momenteel hebben de meeste opkomende markten, en in de eerste plaats China, een periode van minder goede performance achter de rug; zij lijken nu minder kwetsbaar.