Er liggen momenteel 3 belangrijke hindernissen of mogelijke struikelblokken op het pad van de stieren, namelijk Griekenland, Spanje en de Amerikaanse fiscal cliff.

De reden waarom de markt vandaag onder druk staat is vooral Griekenland. Er is klaarlijkelijk een akkoord om Griekenland meer tijd te geven om zijn tekort terug te dringen.

Maar er is nog geen akkoord over wie dat zal betalen of hoe dat betaald zal worden. Toch moeten we hier eens even een stap terugnemen om de weg die is afgelegd te apprecieren.

Nog niet zo lang geleden werd er gepraat over een Griekenland buiten de zone. Vandaag gaat het over hoe de financiering om het land binnen de zone te houden gaat gefinancierd worden. Een heel verschil.

De markt is te pessimistisch over de fiscale klip

En dan is er de Amerikaanse "fiscal cliff". Hier is de markt duidelijk te pessimistisch. Het is volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas duidelijk in het belang van de twee partijen (Democraten en Repulikeinen) om het land niet in een recessie te storten. Ik heb Mr Boehner recent een zijn meest gematigde Speeches uit zijn carriere horen geven.

En ook aan de andere kant van het politieke spectrum staat president Obama klaar om een stap naar het midden te doen. In een tweede ambtstermijn is een president vaak bezig met hoe hij zal herinnerd worden in de geschiedenis.

President Obama wil niet alleen herinnerd worden als de man van Obamacare en die Osama wist te vinden maar ook als de man die de Amerikaanse economie uit de diepste recessie sinds de dertiger jaren wist te halen. En niet van de fiscal cliff vallen zou hierbij toch geen kwaad begin zijn.

Dan is er volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas nog Spanje. De Spaanse eerste minister houdt de boot om officieel hulp te vragen langer af dan we dachten.

Hij zal dat waarschijnlijk blijven doen tot de obligatiemarkten hem op andere gedachten brengen. Maar zoals het Meatloaf liedje gaat:"two out of three aint bad".

Het nemen van de twee eerste hindernissen zou genoeg moeten zijn om de markten te plezieren en de rally terug op gang te fluiten. Philippe Gijsels van BNP Paribas ziet de huidige terugval dan ook eerder als een koopopportuniteit.

Er liggen momenteel 3 belangrijke hindernissen of mogelijke struikelblokken op het pad van de stieren, namelijk Griekenland, Spanje en de Amerikaanse fiscal cliff. De reden waarom de markt vandaag onder druk staat is vooral Griekenland. Er is klaarlijkelijk een akkoord om Griekenland meer tijd te geven om zijn tekort terug te dringen. Maar er is nog geen akkoord over wie dat zal betalen of hoe dat betaald zal worden. Toch moeten we hier eens even een stap terugnemen om de weg die is afgelegd te apprecieren. Nog niet zo lang geleden werd er gepraat over een Griekenland buiten de zone. Vandaag gaat het over hoe de financiering om het land binnen de zone te houden gaat gefinancierd worden. Een heel verschil.De markt is te pessimistisch over de fiscale klip En dan is er de Amerikaanse "fiscal cliff". Hier is de markt duidelijk te pessimistisch. Het is volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas duidelijk in het belang van de twee partijen (Democraten en Repulikeinen) om het land niet in een recessie te storten. Ik heb Mr Boehner recent een zijn meest gematigde Speeches uit zijn carriere horen geven. En ook aan de andere kant van het politieke spectrum staat president Obama klaar om een stap naar het midden te doen. In een tweede ambtstermijn is een president vaak bezig met hoe hij zal herinnerd worden in de geschiedenis. President Obama wil niet alleen herinnerd worden als de man van Obamacare en die Osama wist te vinden maar ook als de man die de Amerikaanse economie uit de diepste recessie sinds de dertiger jaren wist te halen. En niet van de fiscal cliff vallen zou hierbij toch geen kwaad begin zijn. Dan is er volgens Philippe Gijsels van BNP Paribas nog Spanje. De Spaanse eerste minister houdt de boot om officieel hulp te vragen langer af dan we dachten. Hij zal dat waarschijnlijk blijven doen tot de obligatiemarkten hem op andere gedachten brengen. Maar zoals het Meatloaf liedje gaat:"two out of three aint bad". Het nemen van de twee eerste hindernissen zou genoeg moeten zijn om de markten te plezieren en de rally terug op gang te fluiten. Philippe Gijsels van BNP Paribas ziet de huidige terugval dan ook eerder als een koopopportuniteit.