Draghi wil banken steunen, maar eerst initiatieven van overheden nodig

De toelichting van de president van de ECB, Draghi, leidde tot opluchting bij de aandelenbeleggers. Draghi maakte duidelijk dat hoewel de inflatie nog boven de 2% uitkomt, dit niet verontrustend is.

De rente blijft ongewijzigd, maar duidelijk is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat een paar leden liever een renteverlaging zouden hebben gezien.

Gezien de opmerking over de inflatie is een verlaging in de toekomst niet onmogelijk. Verder zal de ECB de markten voorlopig met 3-maands leningen tegen vaste rente en met volledige toewijzing blijven ondersteunen.

De twee 3-jaars LTRO-leningen hebben een ontsporing van de bankensector en een kredietcrisis voorkomen. Een nieuwe 3-jaars LTRO-lening valt ook niet uit te sluiten, maar de effectiviteit

staat ter discussie.

Dit omdat de verschillen tussen de Europese banken enorm zijn en er daardoor niet meer zo zeer sprake is van een liquiditeitsprobleem maar een kwaliteitsprobleem.

Veel banken hebben immers enorme bedragen bij de ECB uitstaan, terwijl daar tegenover een aantal zwakkere banken staat die juist nog veel liquiditeitsondersteuning nodig hebben.

Draghi wil banken steunen, maar eerst initiatieven van overheden nodig De toelichting van de president van de ECB, Draghi, leidde tot opluchting bij de aandelenbeleggers. Draghi maakte duidelijk dat hoewel de inflatie nog boven de 2% uitkomt, dit niet verontrustend is. De rente blijft ongewijzigd, maar duidelijk is volgens Theodoor Gilissen Bankiers dat een paar leden liever een renteverlaging zouden hebben gezien. Gezien de opmerking over de inflatie is een verlaging in de toekomst niet onmogelijk. Verder zal de ECB de markten voorlopig met 3-maands leningen tegen vaste rente en met volledige toewijzing blijven ondersteunen. De twee 3-jaars LTRO-leningen hebben een ontsporing van de bankensector en een kredietcrisis voorkomen. Een nieuwe 3-jaars LTRO-lening valt ook niet uit te sluiten, maar de effectiviteit staat ter discussie. Dit omdat de verschillen tussen de Europese banken enorm zijn en er daardoor niet meer zo zeer sprake is van een liquiditeitsprobleem maar een kwaliteitsprobleem. Veel banken hebben immers enorme bedragen bij de ECB uitstaan, terwijl daar tegenover een aantal zwakkere banken staat die juist nog veel liquiditeitsondersteuning nodig hebben.