Draghi-vreugde van korte duur

© REUTERS
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

Twee dagen. Zolang heeft de nieuwste versie van de ‘Draghi-klim’ geduurd. De aankondiging dat in maart mogelijk nieuwe stimulusmaatregelen komen van de ECB, zette de Europese beurzen twee dagen in vuur en vlam.

Maar vandaag – maandag – was het vuur weer gedoofd. Een tegenvallende IFO-indicator, die het vertrouwen meet van de Duitse ondernemers, zette de Europese markten op verlies.

Aan de resultaten van McDonald’s (+3,4% bij opening op Wall Street) zal het niet gelegen zijn. De grootste fastfoodketen ter wereld zette een sterker winstcijfer neer dan de gemiddelde analist had vooropgesteld: 1,28 dollar winst per aandeel tegenover een analistenconsensus van 1,23 dollar. Nog straffer was de vergelijkbare omzetgroei van 5 procent, tegenover 3,2 procent gemiddeld verwacht. Dat is de sterkste omzetgroei in bijna vier jaar. CEO Steve Easterbrook is er in geslaagd het negatieve tij bij McDonald’s te keren, vooral in de VS. Dat gebeurde vooral door de hele dag ontbijt te serveren, iets waar in de VS duidelijk vraag naar was.

Op de Brusselse beurs was EVS (+7,7%) een van de uitblinkers. Aanleiding is de mededeling dat de Amerikaanse klant NEP Group een nieuw meerjarig contract heeft afgesloten ter waarde van 15 miljoen dollar. NEP is al vele jaren een belangrijke klant van EVS. Het bevestigt de waarneming sinds de tweede helft van vorig jaar dat de serieuze terugval van EVS achter de rug ligt en het orderboek weer beter gevuld geraakt.

De marktreactie op het uitstel van het fusieproject Picanol Tessenderlo Group (zie ‘Verhaal van de dag’) was zoals kon worden verwacht gemengd. Het aandeel van Picanol (-1,6%) ging lager omdat de verwachte aanpassing van de voorwaarden van de fusie in het nadeel van de Picanol-aandeelhouder, in de eerste plaats sterke man Luc Tack, zal zijn. De koers van Tessenderlo Group (-0,5%) deed het wat beter. Het zijn dan ook de Tessenderlo-aandeelhouders die in verzet waren gegaan en nu mogen hopen op betere voorwaarden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content