James Ashley, senior economist bij RBC Capital Markets, is van mening dat die strategie niet eens zo slecht is. Monetaire politiek kan de crisis niet oplossen, hooguit kan ze wat meer bewegingsruimte geven. De politici lijken echter nog altijd niet bereid om hun verantwoordelijkheid op te nemen.

ECB beschikt nog wel over opties

Het vervelende aan de zaak is dat de ECB door het verstrekken van meer bewegingsruime de druk op de politici wegneemt, waardoor die nog minder bereid zullen zijn om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Het is deze vicieuze cirkel die dringend moet doorbroken worden.

Ashley wijst er op dat ook het macro-economisch plaatje niet uit het oog mag worden verloren. Hij denkt niet dat de slagkracht van de ECB al opgebruikt is, maar de opties die nog open staan wil de centrale bank voorlopig (nog) niet gebruiken omdat het daar nog te vroeg voor is.

James Ashley, senior economist bij RBC Capital Markets, is van mening dat die strategie niet eens zo slecht is. Monetaire politiek kan de crisis niet oplossen, hooguit kan ze wat meer bewegingsruimte geven. De politici lijken echter nog altijd niet bereid om hun verantwoordelijkheid op te nemen. ECB beschikt nog wel over opties Het vervelende aan de zaak is dat de ECB door het verstrekken van meer bewegingsruime de druk op de politici wegneemt, waardoor die nog minder bereid zullen zijn om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Het is deze vicieuze cirkel die dringend moet doorbroken worden. Ashley wijst er op dat ook het macro-economisch plaatje niet uit het oog mag worden verloren. Hij denkt niet dat de slagkracht van de ECB al opgebruikt is, maar de opties die nog open staan wil de centrale bank voorlopig (nog) niet gebruiken omdat het daar nog te vroeg voor is.