Oef, het is gebeurd. ECB-voorzitter Draghi kondigde donderdag aan dat zijn bank obligaties van de door de schuldencrisis getroffen landen (lees : Spanje en Italië) zal opkopen.

Door deze aankopen zouden de obligatiemarkten onder controle komen en kunnen de langetermijnrentevoeten in deze landen naar omlaag.

De vraag die nu op ieders lippen ligt, is: welke koerskatalysator gaat de beurzen verder omhoog stuwen nu de ECB zijn werk

(al of niet tijdelijk) gedaan heeft.

Op macro-economisch vlak was er vorige week wederom een tegenvallend Amerikaanse banenrapport en op bedrijfseconomisch vlak gaf halfgeleiderproducent Intel een omzetwaarschuwing (de verkoop van halfgeleiders is sterk aan de investeringscyclus gelinkt).

Daaruit besluit Geert Van Herck dat de macro-economische omgeving bijzonder uitdagend blijft en de recessievrees niet afneemt.

Met de huidige "hoerastemming" op de markten lijken we te evolueren naar een toestand waarin het overgrote deel van de beleggers 100% zal belegd zijn op de top van de markt. Wees op Uw hoede voor een trendommekeer, zo waarschuwt Geert Van Herck!

Wie in de markt zit, raadt hij aan de posities met verkooplimieten te bewaken (zo'n 5% - 8% onder de huidige koersen). Schuif deze limieten mee op bij elke koerssprong van het onderliggende aandeel (= bescherming van de gerealiseerde koerswinst). Bij een plotse trendommekeer wordt er automatisch verkocht en vermijdt de belegger met enorme koersverliezen opgezadeld

te worden.

Conclusie

Op de weekgrafiek bekijkt Geert Van Herck het koersverloop van de STOXX Europe 600 sinds de belangrijke bodem van maart 2009 (155,38 punten). De index bevindt zich nog steeds boven de trendlijn die de bodems van 2009 en 2011 met elkaar

verbindt.

Als de index boven de horizontale weerstand van 272 - 273 punten kan uitstijgen, is het volgende koersdoel de top van 2011 op 288,40 punten. Afgerond een koerspotentieel van zo'n 6%...

Op de daggrafiek blijft de STOXX Europe 600 binnen zijn stijgend trendkanaal. Bovendien zit de index nog een eindje boven de horizontale steun van 264,22 punten. Gebruik dit laatste niveau als scheidsrechter, zo stelt Geert Van Herck: als de index boven deze steun blijft, is er geen reden om te verkopen.

Als deze steunzone neerwaarts doorbroken wordt, is een tijdelijke exit uit de aandelenmarkt een aanbevolen strategie. Tenslotte vermeldt Geert Van Herck nog dat de RSI-indicator negatief divergeert met de index.

M.a.w. de index moet al sterk beginnen stijgen om de divergentie op te heffen. Zoals hierboven gesteld zijn er volgens de technische analist van Leleux weinig fundamentele redenen om een sterke koersstijging te verwachten.

Oef, het is gebeurd. ECB-voorzitter Draghi kondigde donderdag aan dat zijn bank obligaties van de door de schuldencrisis getroffen landen (lees : Spanje en Italië) zal opkopen. Door deze aankopen zouden de obligatiemarkten onder controle komen en kunnen de langetermijnrentevoeten in deze landen naar omlaag. De vraag die nu op ieders lippen ligt, is: welke koerskatalysator gaat de beurzen verder omhoog stuwen nu de ECB zijn werk (al of niet tijdelijk) gedaan heeft. Op macro-economisch vlak was er vorige week wederom een tegenvallend Amerikaanse banenrapport en op bedrijfseconomisch vlak gaf halfgeleiderproducent Intel een omzetwaarschuwing (de verkoop van halfgeleiders is sterk aan de investeringscyclus gelinkt). Daaruit besluit Geert Van Herck dat de macro-economische omgeving bijzonder uitdagend blijft en de recessievrees niet afneemt. Met de huidige "hoerastemming" op de markten lijken we te evolueren naar een toestand waarin het overgrote deel van de beleggers 100% zal belegd zijn op de top van de markt. Wees op Uw hoede voor een trendommekeer, zo waarschuwt Geert Van Herck! Wie in de markt zit, raadt hij aan de posities met verkooplimieten te bewaken (zo'n 5% - 8% onder de huidige koersen). Schuif deze limieten mee op bij elke koerssprong van het onderliggende aandeel (= bescherming van de gerealiseerde koerswinst). Bij een plotse trendommekeer wordt er automatisch verkocht en vermijdt de belegger met enorme koersverliezen opgezadeld te worden.Conclusie Op de weekgrafiek bekijkt Geert Van Herck het koersverloop van de STOXX Europe 600 sinds de belangrijke bodem van maart 2009 (155,38 punten). De index bevindt zich nog steeds boven de trendlijn die de bodems van 2009 en 2011 met elkaar verbindt. Als de index boven de horizontale weerstand van 272 - 273 punten kan uitstijgen, is het volgende koersdoel de top van 2011 op 288,40 punten. Afgerond een koerspotentieel van zo'n 6%... Op de daggrafiek blijft de STOXX Europe 600 binnen zijn stijgend trendkanaal. Bovendien zit de index nog een eindje boven de horizontale steun van 264,22 punten. Gebruik dit laatste niveau als scheidsrechter, zo stelt Geert Van Herck: als de index boven deze steun blijft, is er geen reden om te verkopen. Als deze steunzone neerwaarts doorbroken wordt, is een tijdelijke exit uit de aandelenmarkt een aanbevolen strategie. Tenslotte vermeldt Geert Van Herck nog dat de RSI-indicator negatief divergeert met de index. M.a.w. de index moet al sterk beginnen stijgen om de divergentie op te heffen. Zoals hierboven gesteld zijn er volgens de technische analist van Leleux weinig fundamentele redenen om een sterke koersstijging te verwachten.