De strategie van de Europese Centrale Bank is volgens professor Stefan Duchateau duidelijk: Hou de reporente laag om de overheidsobligaties niet opnieuw te laten wegschuiven, maar breng de refirente lager ( zelfs naar een negatief niveau ) om de banken te incentiveren om meer kredieten te verlenen. De reporente is de wortel, de refirente is de stok ...

Negatieve rente betekent dus niet dat aan particuliere spaarders een vergoeding zal worden aangerekend in plaats van uitbetaald, maar het betekent wel dat banken geconfronteerd zullen worden met lagere tarieven op de interbancaire markten met als directe gevolg dat de spaarrente nog dieper zal moeten terugvallen om haar nieuwe evenwicht te vinden. Het nul-tarief op het sparen komt zo mee in zicht. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.

De strategie van de Europese Centrale Bank is volgens professor Stefan Duchateau duidelijk: Hou de reporente laag om de overheidsobligaties niet opnieuw te laten wegschuiven, maar breng de refirente lager ( zelfs naar een negatief niveau ) om de banken te incentiveren om meer kredieten te verlenen. De reporente is de wortel, de refirente is de stok ... Negatieve rente betekent dus niet dat aan particuliere spaarders een vergoeding zal worden aangerekend in plaats van uitbetaald, maar het betekent wel dat banken geconfronteerd zullen worden met lagere tarieven op de interbancaire markten met als directe gevolg dat de spaarrente nog dieper zal moeten terugvallen om haar nieuwe evenwicht te vinden. Het nul-tarief op het sparen komt zo mee in zicht. Meer nieuws van Stefan Duchateau op http://blog.argenta.be/author/duste/.