Dr. Mohamed El-Erian, CEO en co-CIO PIMCO: "Het probleem van Griekenland is dat het land maar over één economisch instrument beschikt om orde op zaken te stellen: besparingen. Dit instrument is allesbehalve fijnzinnig en het kan de competiviteit alleen maar herstellen na een pijnlijke deflatieperiode. Maar daarnaast liggen er nog heel wat andere uitdagingen op Griekenland te wachten."

Het ziet er naar uit dat de obligaties van het land in de toekomst alleen nog door speculanten gekocht zullen worden, de goede huisvader zal een grote boog om Griekse staatsobligatie heenmaken. Dr. El-Erian: "De Griekse staatsschuld is zo gigantisch dat ze zelfs na drastische ingrepen nog steeds bijna 150% van het BBP zal bedragen. Daarnaast kan de economische terugval veel groter zijn dan verwacht. Er wordt nu gerekend op een krimp van het BBP met 7%, maar die prognose is waarschijnlijk te optimistisch. Griekenland gaat een verloren decennium tegemoet, vergelijkbaar met wat er in de jaren 80 in Zuid-Amerika gebeurde."

Dr. Mohamed El-Erian, CEO en co-CIO PIMCO: "Het probleem van Griekenland is dat het land maar over één economisch instrument beschikt om orde op zaken te stellen: besparingen. Dit instrument is allesbehalve fijnzinnig en het kan de competiviteit alleen maar herstellen na een pijnlijke deflatieperiode. Maar daarnaast liggen er nog heel wat andere uitdagingen op Griekenland te wachten." Het ziet er naar uit dat de obligaties van het land in de toekomst alleen nog door speculanten gekocht zullen worden, de goede huisvader zal een grote boog om Griekse staatsobligatie heenmaken. Dr. El-Erian: "De Griekse staatsschuld is zo gigantisch dat ze zelfs na drastische ingrepen nog steeds bijna 150% van het BBP zal bedragen. Daarnaast kan de economische terugval veel groter zijn dan verwacht. Er wordt nu gerekend op een krimp van het BBP met 7%, maar die prognose is waarschijnlijk te optimistisch. Griekenland gaat een verloren decennium tegemoet, vergelijkbaar met wat er in de jaren 80 in Zuid-Amerika gebeurde."