Nouriel Roubini, RGE Monitor chairman en professor aan de New York University, heeft tijdens de crisis de bijnaam Dr Doom verdiend vanwege zijn pessimistische voorspellingen. Helaas zijn veel van die voorspellingen wel uitgekomen.

Naarmate de tijd verstrijkt wordt hij er niet optimistischer op, wel integendeel. Veel bedrijven zitten in de problemen en moeten activa verkopen, terwijl de banken het water tot boven hun lippen zien stijgen. Roubini verwacht bovendien dat de groeimarkten in de problemen gaan raken.

Dr Doom verwijt de banken dat ze het geld dat ze van de overheid krijgen oppotten en niet uitlenen. Hij waarschuwt voor een crisis zoals Japan die destijds meemaakte, daarmee refererend naar een periode van lange deflatie.

Tegen die achtergrond kunnen de koersen op Wall Street nog met circa 20% gaan dalen.

De recente stijging van de goudprijs reflecteert volgens Roubini de vrees dat veel bedrijven maar ook heel wat landen failliet zullen gaan. Hij verwijst daarbij naar Azië, met uitzondering van China.

Protectionisme is een ander gevaar weer we mee geconfronteerd gaan worden. Dr Doom vreest bovendien dat China op een bepaald moment de stekker uit de dollar gaat trekken en geen dollars meer gaat kopen. Daardoor zou de dollarkoers compleet door de vloer zakken.

Nouriel Roubini, RGE Monitor chairman en professor aan de New York University, heeft tijdens de crisis de bijnaam Dr Doom verdiend vanwege zijn pessimistische voorspellingen. Helaas zijn veel van die voorspellingen wel uitgekomen. Naarmate de tijd verstrijkt wordt hij er niet optimistischer op, wel integendeel. Veel bedrijven zitten in de problemen en moeten activa verkopen, terwijl de banken het water tot boven hun lippen zien stijgen. Roubini verwacht bovendien dat de groeimarkten in de problemen gaan raken. Dr Doom verwijt de banken dat ze het geld dat ze van de overheid krijgen oppotten en niet uitlenen. Hij waarschuwt voor een crisis zoals Japan die destijds meemaakte, daarmee refererend naar een periode van lange deflatie. Tegen die achtergrond kunnen de koersen op Wall Street nog met circa 20% gaan dalen. De recente stijging van de goudprijs reflecteert volgens Roubini de vrees dat veel bedrijven maar ook heel wat landen failliet zullen gaan. Hij verwijst daarbij naar Azië, met uitzondering van China.Protectionisme is een ander gevaar weer we mee geconfronteerd gaan worden. Dr Doom vreest bovendien dat China op een bepaald moment de stekker uit de dollar gaat trekken en geen dollars meer gaat kopen. Daardoor zou de dollarkoers compleet door de vloer zakken.