Zo kreeg Aphilion onlangs een mail binnen met als niet te missen verschijning "The Great Depression Ahead", van ene Harry S. Dent.

Harry Dent was de man die in volle dotcom tijden de voorspelling maakte dat de Dow Jones Index 36.000 zou bereiken, zijnde meer dan een verdrievoudiging van zijn toen al exuberant niveau? Correctie: Dent sprak zelfs van 40.000.

In Dent's redenering draait alles rond de babyboomers, de zowat 80 miljoen Amerikanen geboren tussen 1946 en 1964. Die zaten de voorbije jaren aan hun top wat betreft inkomsten en consumptie en vormden tot voor kort de drijvende kracht achter de op hol geslagen Amerikaanse economie en beurs.

Dent's voorspelling was dat dit fenomeen zou doorgaan tot grofweg de 'pensionering' van deze generatie in 2007-2009, en de Dow Jones en passant richting 40 000 stuwen.

Toen al zei Dent blijkbaar dat het daarna uit zou zijn met de pret en er een periode van 10 jaar deflatie en inkrimping zou volgen, met de mogelijkheid dat de Dow Jones zelfs terug valt naar 10 000.

Zijn nieuwste boek sluit hier naadloos op aan. Hierin doet hij blijkbaar geen nieuwe voorspelling voor het niveau van de Dow Jones, al zal hij die 10 000 wel een pak te hoog gemikt vinden.

Misschien is volgens Aphilion wel de grootste verrassing dat dergelijke voorspellingen telkens weer de (pers)belangstelling krijgen waarvoor ze overduidelijk gemaakt zijn, maar die ze nauwelijks verdienen.

Zo kreeg Aphilion onlangs een mail binnen met als niet te missen verschijning "The Great Depression Ahead", van ene Harry S. Dent.Harry Dent was de man die in volle dotcom tijden de voorspelling maakte dat de Dow Jones Index 36.000 zou bereiken, zijnde meer dan een verdrievoudiging van zijn toen al exuberant niveau? Correctie: Dent sprak zelfs van 40.000. In Dent's redenering draait alles rond de babyboomers, de zowat 80 miljoen Amerikanen geboren tussen 1946 en 1964. Die zaten de voorbije jaren aan hun top wat betreft inkomsten en consumptie en vormden tot voor kort de drijvende kracht achter de op hol geslagen Amerikaanse economie en beurs.Dent's voorspelling was dat dit fenomeen zou doorgaan tot grofweg de 'pensionering' van deze generatie in 2007-2009, en de Dow Jones en passant richting 40 000 stuwen.Toen al zei Dent blijkbaar dat het daarna uit zou zijn met de pret en er een periode van 10 jaar deflatie en inkrimping zou volgen, met de mogelijkheid dat de Dow Jones zelfs terug valt naar 10 000. Zijn nieuwste boek sluit hier naadloos op aan. Hierin doet hij blijkbaar geen nieuwe voorspelling voor het niveau van de Dow Jones, al zal hij die 10 000 wel een pak te hoog gemikt vinden.Misschien is volgens Aphilion wel de grootste verrassing dat dergelijke voorspellingen telkens weer de (pers)belangstelling krijgen waarvoor ze overduidelijk gemaakt zijn, maar die ze nauwelijks verdienen.