Nu is de grote vraag natuurlijk, is de Dow nu ondergewaardeerd of was het niveau vijf jaar geleden te hoog. Met de kennis van nu zullen de meeste antwoorden dat het niveau in 2007 te hoog was.

Dat zou betekenen dat we niet mogen stellen dat de index verder omhoog gaat. Daar komt dan ook zeker bij dat de stijging volgens sommige analisten alleen maar voortkomt uit de opkoop programma's van de centrale bank.

Dit houdt de rente kunstmatig laag waardoor beleggers wel gedwongen worden om aandelen te kopen. Dat drijft de index op.

Maar als de steun van de centrale bank wegvalt zal de gemiddelde aandelenkoers dalen.

Consumenten

Dat is één visie. Een andere is dat op dit moment de gemiddelde Amerikaan nog niet overwogen is in aandelen. Dat was wat anders in het begin van deze eeuw.

Dat valt af te meten aan de zogenaamde cyclische koerswinst verhouding. In 1999 was deze 44 terwijl op dit moment dit rond de 23 is.

Dat is weliswaar hoger dan het gemiddelde van rond de 14 maar kan niet worden gezien als overdreven hoog. De draai in aandelen oftewel de Big Switch heeft nog niet plaatsgevonden.

Bovendien worden er nog altijd aandelen van de markt afgehaald (Heinz, Dell) die ervoor zorgen dat beleggers andere aandelen moeten kopen.

Ook is het dividendrendement van aandelen met 2,5% nog altijd hoger dan die van obligaties.

Nu is de grote vraag natuurlijk, is de Dow nu ondergewaardeerd of was het niveau vijf jaar geleden te hoog. Met de kennis van nu zullen de meeste antwoorden dat het niveau in 2007 te hoog was. Dat zou betekenen dat we niet mogen stellen dat de index verder omhoog gaat. Daar komt dan ook zeker bij dat de stijging volgens sommige analisten alleen maar voortkomt uit de opkoop programma's van de centrale bank. Dit houdt de rente kunstmatig laag waardoor beleggers wel gedwongen worden om aandelen te kopen. Dat drijft de index op. Maar als de steun van de centrale bank wegvalt zal de gemiddelde aandelenkoers dalen. Consumenten Dat is één visie. Een andere is dat op dit moment de gemiddelde Amerikaan nog niet overwogen is in aandelen. Dat was wat anders in het begin van deze eeuw. Dat valt af te meten aan de zogenaamde cyclische koerswinst verhouding. In 1999 was deze 44 terwijl op dit moment dit rond de 23 is. Dat is weliswaar hoger dan het gemiddelde van rond de 14 maar kan niet worden gezien als overdreven hoog. De draai in aandelen oftewel de Big Switch heeft nog niet plaatsgevonden. Bovendien worden er nog altijd aandelen van de markt afgehaald (Heinz, Dell) die ervoor zorgen dat beleggers andere aandelen moeten kopen. Ook is het dividendrendement van aandelen met 2,5% nog altijd hoger dan die van obligaties.