In de toekomst zal iedereen opschrikken wanneer een land in de problemen raakt, met als gevolg dat er massaal geld aan de banken zal onttrokken worden.

Dat betekent dat de rol van de Europese Centrale Bank als verstrekker van liquiditeiten in de toekomst nog groter zal worden dan momenteel het geval is, iets wat uiteraard de bedoeling niet is.

De vraag is bovendien waar al dat geld vandaan zal moeten komen.

Maar de deal heeft nog onverwachte neveneffecten: wie zal nog een bal geloven van de depositogarantieregeling voor de banken die men op Europese schaal wil invoeren?

Daarnaast is er nog het probleem van het vertrouwen in de bankwereld dat nu helemaal zoek zal raken.

In de toekomst zal iedereen opschrikken wanneer een land in de problemen raakt, met als gevolg dat er massaal geld aan de banken zal onttrokken worden. Dat betekent dat de rol van de Europese Centrale Bank als verstrekker van liquiditeiten in de toekomst nog groter zal worden dan momenteel het geval is, iets wat uiteraard de bedoeling niet is. De vraag is bovendien waar al dat geld vandaan zal moeten komen. Maar de deal heeft nog onverwachte neveneffecten: wie zal nog een bal geloven van de depositogarantieregeling voor de banken die men op Europese schaal wil invoeren? Daarnaast is er nog het probleem van het vertrouwen in de bankwereld dat nu helemaal zoek zal raken.