In Griekenland hebben ze er intussen hun buik wel vol van. 57% van de Grieken is het besparingsbeleid meer dan beu, ze verkiezen een bankroet en een exit uit de eurozone boven het huidige scenario van een langzame doodsstrijd. Dat de Griekse economie op sterven na dood is, zal inmiddels iedereen wel duidelijk zijn.

De klok drie jaar terugdraaien

Het lesje dat Griekenland ons leert, is eigenlijk heel eenvoudig. Wanneer we de klok drie jaar terug zouden draaien en Griekenland rustig de eurozone hadden laten verlaten, zou de situatie er waarschijnlijk heel anders uitgezien hebben dan nu het geval is.

De Grieken zouden de hardste noten hebben gekraakt, het toerisme zou zich hebben hersteld en wanneer Griekenland structurele hervormingen doorgevoerd had in plaats van lukraak te besparen zou de economie zich hersteld hebben of toch alleszins gestabiliseerd.

In Griekenland hebben ze er intussen hun buik wel vol van. 57% van de Grieken is het besparingsbeleid meer dan beu, ze verkiezen een bankroet en een exit uit de eurozone boven het huidige scenario van een langzame doodsstrijd. Dat de Griekse economie op sterven na dood is, zal inmiddels iedereen wel duidelijk zijn. De klok drie jaar terugdraaienHet lesje dat Griekenland ons leert, is eigenlijk heel eenvoudig. Wanneer we de klok drie jaar terug zouden draaien en Griekenland rustig de eurozone hadden laten verlaten, zou de situatie er waarschijnlijk heel anders uitgezien hebben dan nu het geval is. De Grieken zouden de hardste noten hebben gekraakt, het toerisme zou zich hebben hersteld en wanneer Griekenland structurele hervormingen doorgevoerd had in plaats van lukraak te besparen zou de economie zich hersteld hebben of toch alleszins gestabiliseerd.