De situatie is er even ernstig als in Griekenland, met die opmerking dat de gevolgen in het geval van Spanje veel ernstiger kunnen zijn.

Vraag is of Duitsland bereid gaat worden gevonden om nog lang geduld te hebben met Spanje, de ervaring met Griekenland heeft geleerd dat geld stoppen in een bodemloos vat niet veel oplost.

Klassieke deflatoire spiraal

Het eigenlijke probleem is dat Spanje in een klassieke deflatoire spiraal is beland die recht uit de geschiedenisboekjes lijkt te komen.

Die spiraal is wel opgedoken in een modern land met mensen die iPhones gebruiken en die tot dusver gretige consumenten waren.

De Spaanse regering heeft recent aangekondigd de al relatieve hoge BTW-tarieven nog verder op te trekken. In de komende drie jaar kunnen de Spanjaarden nog eens voor een bedrag van 110 miljard euro besparingen over zich heen krijgen, terwijl de werkloosheidsgraad bij jongeren al 52% bedraagt.

De situatie dreigt dus alleen maar erger te worden, met zware gevolgen voor Europa. Er trekken zich volgens Markman donkere wolken boven dat Europa samen.

De situatie is er even ernstig als in Griekenland, met die opmerking dat de gevolgen in het geval van Spanje veel ernstiger kunnen zijn. Vraag is of Duitsland bereid gaat worden gevonden om nog lang geduld te hebben met Spanje, de ervaring met Griekenland heeft geleerd dat geld stoppen in een bodemloos vat niet veel oplost. Klassieke deflatoire spiraal Het eigenlijke probleem is dat Spanje in een klassieke deflatoire spiraal is beland die recht uit de geschiedenisboekjes lijkt te komen. Die spiraal is wel opgedoken in een modern land met mensen die iPhones gebruiken en die tot dusver gretige consumenten waren. De Spaanse regering heeft recent aangekondigd de al relatieve hoge BTW-tarieven nog verder op te trekken. In de komende drie jaar kunnen de Spanjaarden nog eens voor een bedrag van 110 miljard euro besparingen over zich heen krijgen, terwijl de werkloosheidsgraad bij jongeren al 52% bedraagt. De situatie dreigt dus alleen maar erger te worden, met zware gevolgen voor Europa. Er trekken zich volgens Markman donkere wolken boven dat Europa samen.