Melexis realiseerde over het volledige jaar 2011 een omzet van 230,70 miljoen euro - een stijging van 5% in vergelijking met het jaar voordien. Op basis van constante valuta zou de omzet zelfs met 8% zijn gestegen. De brutomarge bedroeg 108,20 miljoen euro (+6%). Het bedrijfsresultaat kwam uit op 54,40 miljoen euro (-3%) en de nettowinst beliep 45,90 miljoen euro tegenover 48,60 miljoen in 2011 (-6%).

In het vierde kwartaal van 2011 zette Melexis een recordbrutomarge van 49% neer. Boven op de voortdurende inspanningen om de testefficiëntie te verhogen, de uitvalkosten terug te dringen en een goede productmix te verkrijgen, heeft Melexis ook hogere eenmalige ontwikkelingsinkomsten dan gemiddeld geboekt. Bovendien profiteerde het bedrijf van een sterkere dollar. De dollarkoers blijft dus belangrijk voor Melexis, wat ook betekent dat de recente verzwakking van de dollar ongelegen komt.

Het valt op dat de koers van Melexis goed meebeweegt met het herstel van de beurs. We gaan ervan uit dat die correlatie voorlopig niet wordt doorbroken, wat betekent dat hogere koersen mogelijk zijn als de Brusselse beurs wat wind in de zeilen blijft hebben.

Wie geen posities in dit aandeel heeft, mag er voorzichtig in investeren. Houd de posities echter beperkt, want op de achtergrond speelt nog altijd de dreigende economische recessie. Als de economie verder achteruitgaat, kan ook de winstgevendheid van Melexis in de tang worden genomen. Van de beurs krijgt het aandeel het voordeel van de twijfel. Vanmorgen werd iets hoger geopend.

Wat zeggen de analisten?

De resultaten van Melexis werden door Niels de Zwart van ING gewogen en goed bevonden. Het vierde kwartaal was beter dan verwacht, terwijl ook de marges de prognoses overtroffen. De Zwart geeft een advies 'houden', met daaraan gekoppeld een koersdoel van 10,50 euro.

Nico Melsens van KBC Securities sprak van goede resultaten, terwijl de guidance voor 2012 gehandhaafd bleef. Omwille van de goede vooruitzichten, het aantrekkelijke dividendrendement en de goedkope waardering geeft Melsens een koopadvies voor Melexis, met een koersdoel van 14 euro.

Volgens Siddy Jobe van Bank Degroof waren de resultaten van Melexis beter dan de eigen prognoses en de consensus. De outlook biedt bovendien ruimte om de prognoses te verhogen. Het advies 'opbouwen' en het koersdoel van 13 euro blijven gehandhaafd.

Melexis realiseerde over het volledige jaar 2011 een omzet van 230,70 miljoen euro - een stijging van 5% in vergelijking met het jaar voordien. Op basis van constante valuta zou de omzet zelfs met 8% zijn gestegen. De brutomarge bedroeg 108,20 miljoen euro (+6%). Het bedrijfsresultaat kwam uit op 54,40 miljoen euro (-3%) en de nettowinst beliep 45,90 miljoen euro tegenover 48,60 miljoen in 2011 (-6%).In het vierde kwartaal van 2011 zette Melexis een recordbrutomarge van 49% neer. Boven op de voortdurende inspanningen om de testefficiëntie te verhogen, de uitvalkosten terug te dringen en een goede productmix te verkrijgen, heeft Melexis ook hogere eenmalige ontwikkelingsinkomsten dan gemiddeld geboekt. Bovendien profiteerde het bedrijf van een sterkere dollar. De dollarkoers blijft dus belangrijk voor Melexis, wat ook betekent dat de recente verzwakking van de dollar ongelegen komt. Het valt op dat de koers van Melexis goed meebeweegt met het herstel van de beurs. We gaan ervan uit dat die correlatie voorlopig niet wordt doorbroken, wat betekent dat hogere koersen mogelijk zijn als de Brusselse beurs wat wind in de zeilen blijft hebben.Wie geen posities in dit aandeel heeft, mag er voorzichtig in investeren. Houd de posities echter beperkt, want op de achtergrond speelt nog altijd de dreigende economische recessie. Als de economie verder achteruitgaat, kan ook de winstgevendheid van Melexis in de tang worden genomen. Van de beurs krijgt het aandeel het voordeel van de twijfel. Vanmorgen werd iets hoger geopend.Wat zeggen de analisten?De resultaten van Melexis werden door Niels de Zwart van ING gewogen en goed bevonden. Het vierde kwartaal was beter dan verwacht, terwijl ook de marges de prognoses overtroffen. De Zwart geeft een advies 'houden', met daaraan gekoppeld een koersdoel van 10,50 euro.Nico Melsens van KBC Securities sprak van goede resultaten, terwijl de guidance voor 2012 gehandhaafd bleef. Omwille van de goede vooruitzichten, het aantrekkelijke dividendrendement en de goedkope waardering geeft Melsens een koopadvies voor Melexis, met een koersdoel van 14 euro.Volgens Siddy Jobe van Bank Degroof waren de resultaten van Melexis beter dan de eigen prognoses en de consensus. De outlook biedt bovendien ruimte om de prognoses te verhogen. Het advies 'opbouwen' en het koersdoel van 13 euro blijven gehandhaafd.