Zo mag al 90% van de klanten van de Russische energieproducent Gazprom zijn rekeningen in andere valuta's dan de dollar betalen. Maar Poetin staat niet alleen, hij mag tot op zekere hoogte rekenen op steun van de Chinezen. Want ook China lijkt bereid om dollar toch alleszins deels te laten vallen in handelstransacties.

China's Foreign Exchange Trade System (CFETS) bevestigde dat de handel tussen China en het Verenigd Koninkrijk in de toekomst rechtstreeks kan gebeuren zonder een overstap langs de dollar. Ponden en yuans zouden onmiddellijk onderling inwisselbaar worden zonder via de dollar te moeten gaan.

Zo mag al 90% van de klanten van de Russische energieproducent Gazprom zijn rekeningen in andere valuta's dan de dollar betalen. Maar Poetin staat niet alleen, hij mag tot op zekere hoogte rekenen op steun van de Chinezen. Want ook China lijkt bereid om dollar toch alleszins deels te laten vallen in handelstransacties. China's Foreign Exchange Trade System (CFETS) bevestigde dat de handel tussen China en het Verenigd Koninkrijk in de toekomst rechtstreeks kan gebeuren zonder een overstap langs de dollar. Ponden en yuans zouden onmiddellijk onderling inwisselbaar worden zonder via de dollar te moeten gaan.