Het pond blijkt het belangrijkste slachtoffer te zijn van de Dubai-crisis, onder andere vanwege de blootstelling van de Britse banken aan kredieten toegekend in het Golfgebied.

Gisteren steeg de dollar tegenover de euro tot het hoogste niveau in vijf weken. De dollar vervulde opnieuw zijn rol als vluchtmunt, dit vanwege de problemen in zowel Dubai als Griekenland.

De interesse voor de dollar had ook te maken met een verrassende daling van de Duitse industriële productie in oktober. Die daalde met 1,60%, waar de analisten op een stijging met 1% gerekend hadden. In september was er nog een stijging met 3,10%.

Dan Greenhaus, hoofdeconoom bij Miller Tabak, dreigt de groei in de eurozone tijdens het vierde kwartaal stil te vallen en dat is een evolutie die in het voordeel van de dollar werkt.

Ook de problemen aan de rand van de eurozone, meer bepaald in Griekenland en Ierland, wegen op de euro. Anderzijds kreeg de dollar steun van de meevallende werkloosheidscijfers voor de maand november die vorige vrijdag bekendgemaakt worden. Het is nu uitkijken naar de kleinhandelsverkopen voor november volgende vrijdag.

Het pond blijkt het belangrijkste slachtoffer te zijn van de Dubai-crisis, onder andere vanwege de blootstelling van de Britse banken aan kredieten toegekend in het Golfgebied. Gisteren steeg de dollar tegenover de euro tot het hoogste niveau in vijf weken. De dollar vervulde opnieuw zijn rol als vluchtmunt, dit vanwege de problemen in zowel Dubai als Griekenland. De interesse voor de dollar had ook te maken met een verrassende daling van de Duitse industriële productie in oktober. Die daalde met 1,60%, waar de analisten op een stijging met 1% gerekend hadden. In september was er nog een stijging met 3,10%. Dan Greenhaus, hoofdeconoom bij Miller Tabak, dreigt de groei in de eurozone tijdens het vierde kwartaal stil te vallen en dat is een evolutie die in het voordeel van de dollar werkt. Ook de problemen aan de rand van de eurozone, meer bepaald in Griekenland en Ierland, wegen op de euro. Anderzijds kreeg de dollar steun van de meevallende werkloosheidscijfers voor de maand november die vorige vrijdag bekendgemaakt worden. Het is nu uitkijken naar de kleinhandelsverkopen voor november volgende vrijdag.