Dollar en beurzen onderuit

© istock
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De Europese beurzen hebben er een tweede zwakke beurssessie in drie handelsdagen op zitten.

Twee oorzaken liggen aan de basis van de rode cijfers. Vooreerst de verdere verzwakking van de dollar ten opzichte van de euro. Daarnaast doorgaans tegenvallende kwartaalresultaten, met het Zwitserse UBS als negatieve uitschieter.

Dan wist BNP-Paribas (-0,3%) in aangename zin te verrassen in de Europese financiële sector. Het was dan ook een van de zeldzame aandelen die stand wisten te houden in de Eurostoxx50-index. De mindere inkomsten uit trading waar vooral UBS heel veel last van had, wist de Franse grootbank te compenseren door 28 procent minder voorzieningen voor slechte leningen, vooral door een sterke verbetering bij de Italiaanse dochter. Hierdoor steeg de winst tot 1,81 miljard euro, terwijl de analisten hadden rekening gehouden met een winstdaling tot 1,26 miljard euro.

Beleggers reageerden ontgoocheld op de kwartaalresultaten van de bouwer van luxewagens BMW (-3,7%). De Duitsers moesten een winstdaling opbiechten en boekten ook een lagere winst dan de analistenconsensus. De verkoop van de X1-SUV is wel een groot succes, maar de verkoop van de duurdere 7-series viel tegen door de sterkere concurrentie van de Mercedes S-klasse, die beduidend beter verkocht. Hierdoor zakte de gemiddelde verkoopprijs van de luxewagen bij BMW in het eerste trimester tot 33.700 euro, en bij goedkopere modellen liggen de marges lager dan bij de duurdere modellen.

Een absolute uitblinker in de Bel-20 was Solvay (+4,1%) na beter dan verwachte kwartaalcijfers. De omzet zakte weliswaar met ruim 5 procent, maar de bedrijfskasstroom en de winst per aandeel kwamen beduidend boven de gemiddelde verwachting van de analisten uit. De winst per aandeel lag zelfs 10 procent hoger. Solvay moest in de eerste maanden van het jaar flink wat winstverlagingen ondergaan, maar analisten blijken dus te pessimistisch te zijn voor de Belgische chemiereus. Bovendien werd nu toch een koper gevonden voor de Braziliaanse dochter Solvay Indupa. Een extra opsteker.

Bpost (+0,2%) presteerde in de eerste drie maanden van 2016 iets beter dan door analisten was verwacht. De omzet lag met 605 miljoen euro wel 5 miljoen onder de analistenconsensus. De winst kwam door weer wat hoger dan verwacht uit. De binnenlandse postvolumes kende met -4 procent een geringere daling dan verwacht, maar dat zou in de rest van het jaar toch weer verslechteren tot -5 à -6 procent.

Ablynx (+5,3%) heeft de eerste belangrijke afspraak van 2016 niet gemist. Het Gentse biotechbedrijf kon positieve klinische resultaten melden voor de geïnhaleerde anti-rsv-nanobody. Rsv (respiratoir synticaal virus of verkoudheidsvirus) is de primaire virale oorzaak van infecties van de lagere luchtwegen bij baby’s en jonge kinderen en ook de belangrijkste oorzaak van hospitalisaties van baby’s (3 à 4 miljoen per jaar) wereldwijd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content