Pettis wijst er op dat Japan het probleem van de verkeerde investeringen gedaan in de jaren 80 nooit heeft opgelost. Die verkeerde investeringen werden nooit afgeschreven, uiteindelijk werd de bal alsmaar vooruit geschopt in de vorm van stijgende overheidsschulden.

Gedurende een lange periode was het probleem van de schulden draaglijk omdat de rente laag was in antwoord op een trage economische groei. Japan kan het eerste land zijn waar alles in de soep draait. Tenzij de schulden snel worden afbetaald, bijvoorbeeld door het privatiseren van de staatsbezittingen, zal Abenomics uiteindelijk ontsporen onder het gewicht van een enorme schuldenberg.

Pettis wijst er op dat Japan het probleem van de verkeerde investeringen gedaan in de jaren 80 nooit heeft opgelost. Die verkeerde investeringen werden nooit afgeschreven, uiteindelijk werd de bal alsmaar vooruit geschopt in de vorm van stijgende overheidsschulden. Gedurende een lange periode was het probleem van de schulden draaglijk omdat de rente laag was in antwoord op een trage economische groei. Japan kan het eerste land zijn waar alles in de soep draait. Tenzij de schulden snel worden afbetaald, bijvoorbeeld door het privatiseren van de staatsbezittingen, zal Abenomics uiteindelijk ontsporen onder het gewicht van een enorme schuldenberg.