Alle aandacht gaat vanzelfsprekend uit naar de meeting van de Europese ministers van Financiën. Op deze meeting, die in Kopenhagen plaatsvindt, staat een vergroting van het Europees noodfonds op de agenda .

Doemscenario heeft plaats gemaakt voor realistisch scenario

De euro handhaaft zich voorlopig boven 1,30 VS dollar met dank aan enkele belangrijke gebeurtenissen binnen de eurozone. Het akkoord over de Griekse schuldherschikking met de private sector en de toekenning van de tweede reddingsboei (130 miljard euro) hebben volgens Belfius Bank Research een relatieve rust geschapen.

Ook het politiek engagement om geen herhaling van " vrijwillige" schuldherschikkingen te eisen bij eventuele nieuwe onderhandelingen voor andere probleemlanden zorgde voor opluchting.

Natuurlijk zorgde de nieuwe liquiditeiteninjectie ( 510 miljard euro op 3 jaar tegen 1%) door de ECB voor een grotere gemoedsrust binnen de financiële sector.

Het doemscenario dat in de herfst van 2011 dominant aanwezig was heeft plaats gemaakt voor een realistisch maar toch nog altijd broos herstelscenario.

De economische vooruitzichten voor de eurozone zijn veel milder en bieden perspectief op een beter tweede halfjaar, ook omdat de Europese top van begin maart het engagement nam om de economie te stimuleren via ondermeer openbare werken, kredieten aan KMO's en vorming van jongeren.

De voortzetting van het zeer soepel monetair beleid door de ECB biedt de financiële sector uitzicht op winstopbouw, die dan kan gebruikt worden ter versteviging van de eigen middelen (Basel III).

De vaststelling dat de wereldeconomie blijft groeien, weliswaar trager dan in 2011 werkt ook stimulerend want de eurozone is in niet geringe mate afhankelijk van de wereldhandel.

Alle aandacht gaat vanzelfsprekend uit naar de meeting van de Europese ministers van Financiën. Op deze meeting, die in Kopenhagen plaatsvindt, staat een vergroting van het Europees noodfonds op de agenda .Doemscenario heeft plaats gemaakt voor realistisch scenario De euro handhaaft zich voorlopig boven 1,30 VS dollar met dank aan enkele belangrijke gebeurtenissen binnen de eurozone. Het akkoord over de Griekse schuldherschikking met de private sector en de toekenning van de tweede reddingsboei (130 miljard euro) hebben volgens Belfius Bank Research een relatieve rust geschapen. Ook het politiek engagement om geen herhaling van " vrijwillige" schuldherschikkingen te eisen bij eventuele nieuwe onderhandelingen voor andere probleemlanden zorgde voor opluchting. Natuurlijk zorgde de nieuwe liquiditeiteninjectie ( 510 miljard euro op 3 jaar tegen 1%) door de ECB voor een grotere gemoedsrust binnen de financiële sector. Het doemscenario dat in de herfst van 2011 dominant aanwezig was heeft plaats gemaakt voor een realistisch maar toch nog altijd broos herstelscenario. De economische vooruitzichten voor de eurozone zijn veel milder en bieden perspectief op een beter tweede halfjaar, ook omdat de Europese top van begin maart het engagement nam om de economie te stimuleren via ondermeer openbare werken, kredieten aan KMO's en vorming van jongeren. De voortzetting van het zeer soepel monetair beleid door de ECB biedt de financiële sector uitzicht op winstopbouw, die dan kan gebruikt worden ter versteviging van de eigen middelen (Basel III). De vaststelling dat de wereldeconomie blijft groeien, weliswaar trager dan in 2011 werkt ook stimulerend want de eurozone is in niet geringe mate afhankelijk van de wereldhandel.