Wie in 2012 Belgische aandelen heeft kocht en verkocht op basis van de adviezen van beursgrafiek.be, haalde een nettorendement van 16 procent. Vergelijken we dat rendement met andere beleggingsinstrumenten, dan is de keuze voor 2013 snel gemaakt. Koop aandelen!

Toch is het verstandig uw portefeuille jaarlijks te herverdelen. Aandelen hebben de eigenschap sneller te stijgen dan andere beleggingsvormen, maar in een economische crisis bieden ze doorgaans de minste weerstand. Is uw percentage aandelen na een goed beursjaar flink toegenomen, dan is het belangrijk dat gewicht te normaliseren.

Belegger A en belegger B

Ik illustreer het belang van kapitaalspreiding aan de hand van de portefeuilles van twee beleggers die investeerden tussen 1983 en 1988. In de eerste tabel heeft belegger A een startkapitaal van 100.000 euro. Hij kan daar elk jaar 25.000 euro spaargeld aan toevoegen. In vier jaar tijd steeg de Dow Jones Index van 1000 naar 2750 punten. Dankzij die opmerkelijke stijging en het toevoegen van extra kapitaal groeide zijn vermogen van 100.000 naar 466.022 euro. In 1987 was er een beurscorrectie. De portefeuille kreeg een klap van net geen 194.882 euro en komt daardoor op 271.140 euro, of een groei van 171.140 euro sinds 1983.

In de tweede tabel heeft belegger B een startkapitaal van 25.000 euro. Ook hij kan daar jaarlijks 25.000 euro aan toevoegen. Maar hij stort maandelijks een bedrag op een termijnrekening met een samengestelde intrest van 5 procent. (De rente bedroeg in oktober 1987 overigens geen 5 procent, maar 9,8 procent, zie grafiek). Hoewel hij vertrekt van een veel kleiner startkapitaal, is zijn vermogen eveneens gegroeid tot 173.738 euro.

De beurstopjaren hebben voor belegger A uiteindelijk niets extra's opgeleverd. Had hij zijn winst jaarlijks afgeroomd en bijvoorbeeld ook een deel van zijn vermogen op een termijnrekening gezet, dan zou hij door de correctie minder hebben verloren. Nu raakte belegger A 42 procent van zijn totale vermogen kwijt.

Beurssentiment

Een onderdeel van een gezond kapitaalbeheer is dus jaarlijks te bepalen welk percentage van uw vermogen naar aandelen gaat. Hebt u een keuze gemaakt, dan hoeft dat niet te betekenen dat u dat aandelenkapitaal van 1 januari tot 31 december ook daadwerkelijk gebruikt. Dat hangt af van het beurssentiment en niemand kan dat een jaar op voorhand voorspellen. Een eventueel conflict in de Perzische Golf kan bijvoorbeeld een belangrijke weerslag hebben op de prijs van ruwe olie en op de beurs in het algemeen.

Stel dat u in januari beslist om 30 procent van uw vermogen in aandelen te investeren, dan begrijpt u dat u zich moet aanpassen. Zet die 30 procent dan tijdelijk om in cash.

Paul Gins

Zaakvoerder CompuGraphics nv

Uitgever TransStock en www.beursgrafiek.be

Wie in 2012 Belgische aandelen heeft kocht en verkocht op basis van de adviezen van beursgrafiek.be, haalde een nettorendement van 16 procent. Vergelijken we dat rendement met andere beleggingsinstrumenten, dan is de keuze voor 2013 snel gemaakt. Koop aandelen!Toch is het verstandig uw portefeuille jaarlijks te herverdelen. Aandelen hebben de eigenschap sneller te stijgen dan andere beleggingsvormen, maar in een economische crisis bieden ze doorgaans de minste weerstand. Is uw percentage aandelen na een goed beursjaar flink toegenomen, dan is het belangrijk dat gewicht te normaliseren.Belegger A en belegger BIk illustreer het belang van kapitaalspreiding aan de hand van de portefeuilles van twee beleggers die investeerden tussen 1983 en 1988. In de eerste tabel heeft belegger A een startkapitaal van 100.000 euro. Hij kan daar elk jaar 25.000 euro spaargeld aan toevoegen. In vier jaar tijd steeg de Dow Jones Index van 1000 naar 2750 punten. Dankzij die opmerkelijke stijging en het toevoegen van extra kapitaal groeide zijn vermogen van 100.000 naar 466.022 euro. In 1987 was er een beurscorrectie. De portefeuille kreeg een klap van net geen 194.882 euro en komt daardoor op 271.140 euro, of een groei van 171.140 euro sinds 1983.In de tweede tabel heeft belegger B een startkapitaal van 25.000 euro. Ook hij kan daar jaarlijks 25.000 euro aan toevoegen. Maar hij stort maandelijks een bedrag op een termijnrekening met een samengestelde intrest van 5 procent. (De rente bedroeg in oktober 1987 overigens geen 5 procent, maar 9,8 procent, zie grafiek). Hoewel hij vertrekt van een veel kleiner startkapitaal, is zijn vermogen eveneens gegroeid tot 173.738 euro.De beurstopjaren hebben voor belegger A uiteindelijk niets extra's opgeleverd. Had hij zijn winst jaarlijks afgeroomd en bijvoorbeeld ook een deel van zijn vermogen op een termijnrekening gezet, dan zou hij door de correctie minder hebben verloren. Nu raakte belegger A 42 procent van zijn totale vermogen kwijt.BeurssentimentEen onderdeel van een gezond kapitaalbeheer is dus jaarlijks te bepalen welk percentage van uw vermogen naar aandelen gaat. Hebt u een keuze gemaakt, dan hoeft dat niet te betekenen dat u dat aandelenkapitaal van 1 januari tot 31 december ook daadwerkelijk gebruikt. Dat hangt af van het beurssentiment en niemand kan dat een jaar op voorhand voorspellen. Een eventueel conflict in de Perzische Golf kan bijvoorbeeld een belangrijke weerslag hebben op de prijs van ruwe olie en op de beurs in het algemeen. Stel dat u in januari beslist om 30 procent van uw vermogen in aandelen te investeren, dan begrijpt u dat u zich moet aanpassen. Zet die 30 procent dan tijdelijk om in cash.Paul GinsZaakvoerder CompuGraphics nvUitgever TransStock en www.beursgrafiek.be