Dit zijn de beste beleggingsfondsen van 2019

© iStock
Ilse De Witte
Ilse De Witte Redacteur bij Trends

De fondsenspecialist Morningstar heeft zijn jaarlijkse onderscheidingen uitgedeeld aan de beste vermogensbeheerders en beleggingsfondsen op de Belgische markt.

“De awards van Morningstar gaan naar de producten die de afgelopen vijf jaar in hun categorie het beste rendement in verhouding tot hun risico hebben gehaald”, zegt Jeffrey Schumacher, een analist van de fondsenspecialist. “Het is een zuiver kwantitatieve beoordeling. Hoe dat rendement tot stand kwam, beoordelen we niet.” Morningstar doet wel een minimale kwaliteitscontrole. Zo komen enkel fondsen die voldoende informatie verstrekken aan beleggers in aanmerking voor een prijs. Ook als beheerders te ver afwijken van de beloofde beleggingsstrategie, of als de analisten bezorgd zijn dat een fonds zijn sterke prestatie uit het verleden niet meer kan overdoen, kan Morningstar een bekroning tegenhouden.

De analisten van Morningstar geven ook ratings of scores aan beleggingsfondsen. De sterren blikken achteruit en de kleuren van de medailles blikken vooruit. Van een fonds met een Gold-rating verwachten de analisten een beter toekomstig rendement dan van een fonds met een Silver-rating. De sterren zijn een weerspiegeling van de rendementen over de voorbije drie, vijf en tien jaar, gecorrigeerd voor de kosten en het risico. De fondsen van eenzelfde categorie worden gerangschikt en de 10 procent hoogste scores krijgen vijf sterren en de slechtste 10 procent één ster.

Dit zijn de beste beleggingsfondsen van 2019

Op 13 februari vindt de 13e editie van Trends Investment Summit plaats. Meer informatie vindt u hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content