De verkiezingen in de VS (november) zullen mee bepalen hoe de 'fiscal cliff' (het aflopen van fiscale maatregelen bij ongewijzigd beleid) kan worden overbrugd en welke nieuwe relanceplannen mogelijk zijn voor de Amerikaanse economie.

KBC verwacht dat er een last-minute deal zal gevonden worden, maar sowieso zal dit een negatief effect hebben op de wereldwijde conjunctuur.

Een nieuw steunaankoopprogramma van de Amerikaanse centrale bank ('QE3') kan ingezet worden om de conjunctuur te ondersteunen, en indirect de budgetkloof mee te helpen overbruggen.

Wees voorbereid op een koude winter

De hoge olie- en energieprijzen blijven volgens de analisten van KBC wegen op de economie. Het conflict in Syrië is uitgedraaid op een heuse burgeroorlog, en de spanningen tussen Israël en Iran zijn weer wat toegenomen.

Bovendien lijkt de nieuwe Egyptische president de kaarten in het Midden-Oosten te herschudden, door de hand uit te reiken naar het Iraanse regime, en zo Israël met een nieuwe 'omsingeling' te confronteren.

Ten gevolge hiervan zou Israël wel eens sneller dan gedacht een preventieve aanval tegen het Iraanse kernprogramma kunnen opzetten, waarna een nieuwe brand in het Midden-Oosten de oliebevoorrading in het gedrang kan brengen.

In combinatie met de vaak onderschatte naweeën van Fukushima - die wereldwijd de hele nucleaire energiebevoorrading onder druk heeft gezet - kan dat wel eens tot een nieuwe 'energieschok' à la jaren 70 zorgen, met een heuse stagflatie tot gevolg. Na een warm najaar wacht ons dus mogelijk een bijzonder koude winter.

De verkiezingen in de VS (november) zullen mee bepalen hoe de 'fiscal cliff' (het aflopen van fiscale maatregelen bij ongewijzigd beleid) kan worden overbrugd en welke nieuwe relanceplannen mogelijk zijn voor de Amerikaanse economie. KBC verwacht dat er een last-minute deal zal gevonden worden, maar sowieso zal dit een negatief effect hebben op de wereldwijde conjunctuur. Een nieuw steunaankoopprogramma van de Amerikaanse centrale bank ('QE3') kan ingezet worden om de conjunctuur te ondersteunen, en indirect de budgetkloof mee te helpen overbruggen.Wees voorbereid op een koude winter De hoge olie- en energieprijzen blijven volgens de analisten van KBC wegen op de economie. Het conflict in Syrië is uitgedraaid op een heuse burgeroorlog, en de spanningen tussen Israël en Iran zijn weer wat toegenomen. Bovendien lijkt de nieuwe Egyptische president de kaarten in het Midden-Oosten te herschudden, door de hand uit te reiken naar het Iraanse regime, en zo Israël met een nieuwe 'omsingeling' te confronteren. Ten gevolge hiervan zou Israël wel eens sneller dan gedacht een preventieve aanval tegen het Iraanse kernprogramma kunnen opzetten, waarna een nieuwe brand in het Midden-Oosten de oliebevoorrading in het gedrang kan brengen. In combinatie met de vaak onderschatte naweeën van Fukushima - die wereldwijd de hele nucleaire energiebevoorrading onder druk heeft gezet - kan dat wel eens tot een nieuwe 'energieschok' à la jaren 70 zorgen, met een heuse stagflatie tot gevolg. Na een warm najaar wacht ons dus mogelijk een bijzonder koude winter.