Op het eerste gezicht is er geen sprake van deflatie, rekening gehouden met een inflatiegraad van 3%.

Maar in veel delen van de Chinese economie wordt disinflatie wel degelijk als deflatie aangevoeld. Volgens Dong Tao, econoom voor China bij Credit Suisse, verliezen de bedrijven in toenemende mate hun kracht om de prijzen te bepalen, een evolutie die nog kan versnellen.

Hebben stimuli meer kwaad dan goed aangericht?

Er is volgens Tao geen makkelijke manier om het probleem aan te pakken. Meer geld in de economie pompen, zou in normale omstandigheden de inflatie een duwtje in de rug geven. In 2009 investeerde de Chinese econmie 4000 miljard yuan bij wijze van stimulans in de economie.

Die heeft echter meer kwaad dan goed aangericht, zodat de Chinese regering wel tweemaal zal nadenken alvorens de operatie gaat herhalen.

Credit Suisse verwacht bovendien dat de inflatie in China in versneld tempo gaat afnemen, voor volgend jaar wordt nog een inflatie van 2,10% verwacht.

Op het eerste gezicht is er geen sprake van deflatie, rekening gehouden met een inflatiegraad van 3%. Maar in veel delen van de Chinese economie wordt disinflatie wel degelijk als deflatie aangevoeld. Volgens Dong Tao, econoom voor China bij Credit Suisse, verliezen de bedrijven in toenemende mate hun kracht om de prijzen te bepalen, een evolutie die nog kan versnellen. Hebben stimuli meer kwaad dan goed aangericht? Er is volgens Tao geen makkelijke manier om het probleem aan te pakken. Meer geld in de economie pompen, zou in normale omstandigheden de inflatie een duwtje in de rug geven. In 2009 investeerde de Chinese econmie 4000 miljard yuan bij wijze van stimulans in de economie. Die heeft echter meer kwaad dan goed aangericht, zodat de Chinese regering wel tweemaal zal nadenken alvorens de operatie gaat herhalen. Credit Suisse verwacht bovendien dat de inflatie in China in versneld tempo gaat afnemen, voor volgend jaar wordt nog een inflatie van 2,10% verwacht.