Jacques Delpla, lid van de Franse raad voor economische analyse en adviseur van de regering, is van mening dat Hollande niet goed weet waarover hij spreekt wanneer hij het over euro-obligaties heeft.

Wanneer Hollande bedoelt dat er een eindeloze stroom van Duits geld naar Griekenland en Spanje op gang moet komen, moet hij weten dat dit niet werkt.

De United States of Europe moeten een feit worden

Guntram B. Wolff, deputy director bij de Brusselse think tank Bruegel, is van mening dat een zeer sterke institutioneel fundament noodzakelijk is om de euro-obligaties te doen slagen. Een belegger uit Singapore die overweegt om de obligaties te kopen, wil weten wie ze gaat terugbetalen.

Wanneer Europese landen elkaar op grote schaal beginnen te financieren, willen ze ook greep krijgen op elkaars begrotingen, pensioensystemen, militaire uitgaven enzovoort.

Op dat moment evolueren we naar een soort United States of Europe. Dat betekent echter een grote overdracht van de gedecentraliseerde macht zoals we die nu kennen. De vraag is of Europa rijp is voor zo'n machtsoverdracht.

Jacques Delpla, lid van de Franse raad voor economische analyse en adviseur van de regering, is van mening dat Hollande niet goed weet waarover hij spreekt wanneer hij het over euro-obligaties heeft. Wanneer Hollande bedoelt dat er een eindeloze stroom van Duits geld naar Griekenland en Spanje op gang moet komen, moet hij weten dat dit niet werkt.De United States of Europe moeten een feit worden Guntram B. Wolff, deputy director bij de Brusselse think tank Bruegel, is van mening dat een zeer sterke institutioneel fundament noodzakelijk is om de euro-obligaties te doen slagen. Een belegger uit Singapore die overweegt om de obligaties te kopen, wil weten wie ze gaat terugbetalen. Wanneer Europese landen elkaar op grote schaal beginnen te financieren, willen ze ook greep krijgen op elkaars begrotingen, pensioensystemen, militaire uitgaven enzovoort. Op dat moment evolueren we naar een soort United States of Europe. Dat betekent echter een grote overdracht van de gedecentraliseerde macht zoals we die nu kennen. De vraag is of Europa rijp is voor zo'n machtsoverdracht.