Vrijdagavond kregen we de verklaring van de plotse inzinking van RHJ International sinds eind februari. Het aandeel viel sindsdien terug van 3,5 tot 2,51 EUR midden vorige week. Bank of America heeft zijn belang in de holdingmaatschappij de voorbije weken teruggeschroefd van 4,13% tot 2,99%. In een markt waar de volumes gemiddeld lager liggen en er minder koopinteresse is, kan een grote verkoper flinke schade aanrichten. Door de koersafbrokkeling is de marktkapitalisatie teruggevallen tot 235 miljoen EUR. De portefeuillewaarde bedroeg op 31 januari 2009 1,7 miljard EUR, trekken we daar nog enkele schulden van af dan krijgen we een discount die is opgelopen tot meer dan 75%. De cashpositie kwam op dezelfde moment op 450 miljoen EUR uit. Je krijgt met andere woorden een korting van bijna 50% op de cashpositie.

Redenen
Naast de koersdruk gerelateerd aan Bank of America zijn er enkele structurele redenen voor de torenhoge onderwaardering. Ten eerste heeft de holding zijn investeringsprofiel tegen. RHJI investeert bijna uitsluitend in Japan, met uitzondering van de positie in de Egyptische bankinstelling Commercial International Bank. Weinig investeerders lopen voor het ogenblik warm voor het land van de Rijzende Zon. De economie kromp er in het vierde kwartaal op geannualiseerde basis met meer dan 10% terwijl de Nikkei-index net boven zijn laagste punt van de voorbije 25 jaar noteert. Ten tweede is de beleggersinteresse in RHJI niet enorm omdat het een van oorsprong Amerikaanse investeringsmaatschappij is die toevallig Brussel heeft uitgekozen als thuisbasis. Ten derde gaan er velen van uit dat een flink deel van de cash in noodlijdende participaties zal moeten worden gepompt. En dat verschillende participaties waardeloos zouden kunnen worden. Het is een feit dat RHJI participaties als Phoenix, Honsel International en Niles financieel zullen moeten bijspringen maar dat betekent geenszins dat die bedrijven op sterven na dood zijn. De bijkomende investeringen zouden rond de 100 miljoen EUR schommelen. Niet rond elke waarde in de portefeuille is het kommer en kwel. Het beursgenoteerde Shaklee presteert sinds begin dit jaar uitstekend, het aandeel verdubbelde. Shaklee was op 31 januari goed voor 6% van de portefeuille. De grootste verliespost voor het ogenblik is de zwakkere yen. Sinds de berekening van 31 januari verloor de Japanse munt 10% van zijn waarde. Een flinke aderlating want de groep houdt haar cash aan in yen en rapporteert in euro.

Vrijdagavond kregen we de verklaring van de plotse inzinking van RHJ International sinds eind februari. Het aandeel viel sindsdien terug van 3,5 tot 2,51 EUR midden vorige week. Bank of America heeft zijn belang in de holdingmaatschappij de voorbije weken teruggeschroefd van 4,13% tot 2,99%. In een markt waar de volumes gemiddeld lager liggen en er minder koopinteresse is, kan een grote verkoper flinke schade aanrichten. Door de koersafbrokkeling is de marktkapitalisatie teruggevallen tot 235 miljoen EUR. De portefeuillewaarde bedroeg op 31 januari 2009 1,7 miljard EUR, trekken we daar nog enkele schulden van af dan krijgen we een discount die is opgelopen tot meer dan 75%. De cashpositie kwam op dezelfde moment op 450 miljoen EUR uit. Je krijgt met andere woorden een korting van bijna 50% op de cashpositie. Redenen Naast de koersdruk gerelateerd aan Bank of America zijn er enkele structurele redenen voor de torenhoge onderwaardering. Ten eerste heeft de holding zijn investeringsprofiel tegen. RHJI investeert bijna uitsluitend in Japan, met uitzondering van de positie in de Egyptische bankinstelling Commercial International Bank. Weinig investeerders lopen voor het ogenblik warm voor het land van de Rijzende Zon. De economie kromp er in het vierde kwartaal op geannualiseerde basis met meer dan 10% terwijl de Nikkei-index net boven zijn laagste punt van de voorbije 25 jaar noteert. Ten tweede is de beleggersinteresse in RHJI niet enorm omdat het een van oorsprong Amerikaanse investeringsmaatschappij is die toevallig Brussel heeft uitgekozen als thuisbasis. Ten derde gaan er velen van uit dat een flink deel van de cash in noodlijdende participaties zal moeten worden gepompt. En dat verschillende participaties waardeloos zouden kunnen worden. Het is een feit dat RHJI participaties als Phoenix, Honsel International en Niles financieel zullen moeten bijspringen maar dat betekent geenszins dat die bedrijven op sterven na dood zijn. De bijkomende investeringen zouden rond de 100 miljoen EUR schommelen. Niet rond elke waarde in de portefeuille is het kommer en kwel. Het beursgenoteerde Shaklee presteert sinds begin dit jaar uitstekend, het aandeel verdubbelde. Shaklee was op 31 januari goed voor 6% van de portefeuille. De grootste verliespost voor het ogenblik is de zwakkere yen. Sinds de berekening van 31 januari verloor de Japanse munt 10% van zijn waarde. Een flinke aderlating want de groep houdt haar cash aan in yen en rapporteert in euro.