Dirk Thiels (KBC Asset Management): ‘Bitcoin blijft pure speculatie’

. © Tsokur (iStock)
Jasper Vekeman medewerker Trends en Moneytalk 

De lancering van futures, die bitcoin toegankelijk maken voor institutionele beleggers, drijft de prijs verder op. “Maar een groot beleggerspubliek krijg je pas als digitale munten een echte activaklasse zijn waarin je mag én ook wilt beleggen”, zegt Dirk Thiels van KBC Asset Management.

Zullen institutionele beleggers zoals pensioenfondsen nu in bitcoin stappen?

DIRK THIELS: “Ik zie dat niet snel gebeuren. Ik denk dat de term ‘institutionele beleggers’ vooral slaat op hefboomfondsen – partijen die proberen te verdienen aan marktimperfecties. Die begrijpen dat de bitcoin gigantisch overgewaardeerd is. Voor veel echte institutionele beleggers zoals pensioenfondsen laten de regels niet toe om in bitcoin te beleggen. Heel wat toezichthouders hebben zich uitgesproken over het casinokarakter van de digitale munt.

“Ik denk dat vooral particuliere beleggers hierop zaten te wachten. Via die futures, die in dollar noteren, beleg je niet in bitcoin zelf, maar in dollar. Dat geeft dus iets meer liquiditeit en veiligheid. Maar iemand loopt wel het bitcoinrisico, en die hoopt natuurlijk dat de prijs blijft stijgen. Hoelang dat nog zal duren? Er zijn altijd mensen die nog heel laat instappen, omdat de voorspellingen van een crash niet lijken uit te komen. Maar een echt groot beleggerspubliek krijg je pas als digitale munten een echte activaklasse zijn waarin je mag én ook wilt beleggen.”

Wat ontbreekt nog om van bitcoin zo’n echte activaklasse te maken?

THIELS: “Eigenlijk moet je de prijs kunnen afzetten tegenover de intrinsieke waarde, zoals bij een aandeel of een obligatie. Maar het is onmogelijk die te bepalen. Dat zie je ook aan de prijsschommelingen. Een munt die in een jaar kan vervijftienvoudigen, daar is hoe dan ook iets mis mee. Ik ga nog altijd uit van de filosofie dat je beter belegt in wat je begrijpt.”

Volgens de fans is de bitcoin een alternatief voor goud.

THIELS: “Van goud kun je de intrinsieke waarde bepalen aan de hand van de kosten om het te delven. Zo weten we dat goud vandaag duur is. Maar wat zijn de productiekosten van een bijkomende bitcoin? Je kunt die minen via computers. De kostprijs is dus vooral elektriciteit. Maar bedraagt die 1000 dollar, zoals begin dit jaar, of 18.000 dollar zoals de futures op hun eerste dag aangaven? Ik heb daar geen zicht op. En zolang je dat niet weet, blijft het pure speculatie.

“Eigenlijk weten we alleen dat het aanbod eindig is. En de prijs is wat de grootste zot als laatste wil betalen. Bitcoin is ook op geen enkele manier gereguleerd. Bij een normale munt heb je nog een beetje zekerheid dat een centrale bank ontwaarding probeert tegen te gaan en compensatie biedt voor het risico via rente. Bij een bitcoin is er niets: geen winst, geen dividend, alleen de hoop dat iemand ooit meer wil betalen.”

Ook de obligatiemarkten, waar negatieve rentes geen uitzondering meer zijn, lijken een gigantische zeepbel. Daar beleggen institutionele beleggers toch ook?

THIELS: “Dat klopt, maar bij een obligatie heb je wel een coupon. Je krijgt dus al zeker een vorm van vergoeding. Daarnaast is er een onderliggende waarde. Bij een bedrijf bijvoorbeeld zijn dat de activa van de onderneming. Het gebeurt natuurlijk weleens dat er een zijn verplichtingen niet nakomt. Maar als je een beetje naar de kwaliteit kijkt, kun je dat risico beperken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content