Aandeelhouders van het Amerikaanse Diamond Foods kregen gisteren een zware dobber te verwerken toen de raad van bestuur besliste om de CEO en CFO de laan uit te sturen. De resultaten voor 2010 en 2011 zullen herzien worden nadat een onderzoek aan het licht bracht dat betalingen aan leveranciers in verkeerde periodes werden geboekt. Op die manier werden de resultaten beïnvloed. In totaal werd met 80 miljoen dollar aan betalingen geschoven. Dit bedrag is groter dan de totale nettowinst over de twee betrokken periodes (76,4 miljoen dollar).

Nog pijnlijker voor het bedrijf is dat de kans groot is dat de deal met Procter & Gamble (P&G) over de overname van het populaire chipsmerk Pringles zal afspringen. De bedoeling was dat de deal ter waarde van 1,5 miljard dollar gefinancierd werd door een aandelenruil, waardoor de aandeelhouders van P&G meerderheidsaandeelhouders zouden worden van Diamond Foods in ruil voor de Pringles-divisie. P&G liet gisteren weten zeer ontgoocheld te zijn over het resultaat van het onderzoek. Bloomberg meldt bovendien dat drie personen binnen het bedrijf onofficieel hebben bevestigd dat P&G de deal wil afblazen.

De aandeelhouders betalen de rekening van de wanpraktijken bij het topmanagement. Het aandeel verloor gisteren 37% van zijn waarde en klokte af op 23,13 dollar. Dit is 75% lager dan de recordkoers van 92,47 dollar op 20 september 2011. Hoewel gisteren bodemvissers opdoken, is Diamond Foods zonder Pringles bijzonder kwetsbaar. De wanpraktijken hebben immers ook kwaad bloed gezet bij de leveranciers (nootproducenten) en ook dit zal niet zonder financiële gevolgen blijven.

Mathias Nuttin

Twitter: @MathiasNuttin

Aandeelhouders van het Amerikaanse Diamond Foods kregen gisteren een zware dobber te verwerken toen de raad van bestuur besliste om de CEO en CFO de laan uit te sturen. De resultaten voor 2010 en 2011 zullen herzien worden nadat een onderzoek aan het licht bracht dat betalingen aan leveranciers in verkeerde periodes werden geboekt. Op die manier werden de resultaten beïnvloed. In totaal werd met 80 miljoen dollar aan betalingen geschoven. Dit bedrag is groter dan de totale nettowinst over de twee betrokken periodes (76,4 miljoen dollar).Nog pijnlijker voor het bedrijf is dat de kans groot is dat de deal met Procter & Gamble (P&G) over de overname van het populaire chipsmerk Pringles zal afspringen. De bedoeling was dat de deal ter waarde van 1,5 miljard dollar gefinancierd werd door een aandelenruil, waardoor de aandeelhouders van P&G meerderheidsaandeelhouders zouden worden van Diamond Foods in ruil voor de Pringles-divisie. P&G liet gisteren weten zeer ontgoocheld te zijn over het resultaat van het onderzoek. Bloomberg meldt bovendien dat drie personen binnen het bedrijf onofficieel hebben bevestigd dat P&G de deal wil afblazen.De aandeelhouders betalen de rekening van de wanpraktijken bij het topmanagement. Het aandeel verloor gisteren 37% van zijn waarde en klokte af op 23,13 dollar. Dit is 75% lager dan de recordkoers van 92,47 dollar op 20 september 2011. Hoewel gisteren bodemvissers opdoken, is Diamond Foods zonder Pringles bijzonder kwetsbaar. De wanpraktijken hebben immers ook kwaad bloed gezet bij de leveranciers (nootproducenten) en ook dit zal niet zonder financiële gevolgen blijven.Mathias NuttinTwitter: @MathiasNuttin