Woensdag wil Griekenland weer de besprekingen met het IIF over de vrijwillige afwaardering oppakken. Afgelopen vrijdag liepen die onderhandelingen stuk.

De vraag is hoeveel private partijen moeten afwaarderen op de Griekse schuld en hoe hoog de rente op de om te zetten nieuwe leningen moet zijn.

Om serieus verlichting voor de Griekse schuldenlast te bieden moet de afwaardering meer dan 50%, zoals het IMF wil, uitkomen en moeten zoveel mogelijk partijen meedoen.

Een bindende afspraak voor alle partijen is moeilijk, want dat zou kunnen worden gezien als een credit event en dus een default.

Een succesvolle afronding is voorwaarde voor het nieuwe hulppakket van EUR 130 mrd aan Griekenland dat snel moet komen vanwege een naderende aflossing van EUR 14,4 mrd op 20 maart. De zaak zal de hele week de aandacht trekken en kan voor veel onrust zorgen.

Woensdag wil Griekenland weer de besprekingen met het IIF over de vrijwillige afwaardering oppakken. Afgelopen vrijdag liepen die onderhandelingen stuk. De vraag is hoeveel private partijen moeten afwaarderen op de Griekse schuld en hoe hoog de rente op de om te zetten nieuwe leningen moet zijn. Om serieus verlichting voor de Griekse schuldenlast te bieden moet de afwaardering meer dan 50%, zoals het IMF wil, uitkomen en moeten zoveel mogelijk partijen meedoen. Een bindende afspraak voor alle partijen is moeilijk, want dat zou kunnen worden gezien als een credit event en dus een default. Een succesvolle afronding is voorwaarde voor het nieuwe hulppakket van EUR 130 mrd aan Griekenland dat snel moet komen vanwege een naderende aflossing van EUR 14,4 mrd op 20 maart. De zaak zal de hele week de aandacht trekken en kan voor veel onrust zorgen.