De kleinhandelsverkopen in de 16 landen van de eurozone zijn in november gedaald, waardoor nogmaals wordt aangegeven dat het economisch herstel allesbehalve vlot verloopt.

Bovendien wordt het inmiddels duidelijk dat niet op de consument moet gerekend worden om het herstel op gang te krijgen. Volgens de cijfers van Eurostat zijn de kleinhandelsverkopen in november met 1,2% gedaald ten opzichte van de maand voordien.

In oktober was er nog sprake van een stijging met 0,2% en de analisten hadden ook voor november op een stijging gerekend. Vooral de non-foodsector deed het niet goed, met een daling van de verkopen met 1,6% op maandbasis.

Het economisch herstel is tot dusver vooral te danken aan een stijging van de handelsvolumes, op de eerste plaats met het buitenland. Het is dus export die de economie ondersteunt, niet de binnenlandse vraag.

De BEL 20 noteert licht hoger en krijgt de kaap van 2600 opnieuw in het vizier. Dexia, dat nog steeds profiteert van een upgrading door ING, is de sterkste stijger binnen de BEL 20.

De kleinhandelsverkopen in de 16 landen van de eurozone zijn in november gedaald, waardoor nogmaals wordt aangegeven dat het economisch herstel allesbehalve vlot verloopt. Bovendien wordt het inmiddels duidelijk dat niet op de consument moet gerekend worden om het herstel op gang te krijgen. Volgens de cijfers van Eurostat zijn de kleinhandelsverkopen in november met 1,2% gedaald ten opzichte van de maand voordien. In oktober was er nog sprake van een stijging met 0,2% en de analisten hadden ook voor november op een stijging gerekend. Vooral de non-foodsector deed het niet goed, met een daling van de verkopen met 1,6% op maandbasis. Het economisch herstel is tot dusver vooral te danken aan een stijging van de handelsvolumes, op de eerste plaats met het buitenland. Het is dus export die de economie ondersteunt, niet de binnenlandse vraag. De BEL 20 noteert licht hoger en krijgt de kaap van 2600 opnieuw in het vizier. Dexia, dat nog steeds profiteert van een upgrading door ING, is de sterkste stijger binnen de BEL 20.