Maar daarmee is amper 39% van de Libische productiecapaciteit benut, zodat het land de komende maanden nog veel vooruitgang kan maken en het olieaanbod zal stimuleren.

Dexia: "De economische groeivertraging in Europa (met waarschijnlijk zelfs een recessie in de eurozone) en de huidige hoge olieprijzen zullen dit jaar de globale stijging van de vraag naar ruwe olie temperen. Volgens de OPEC zal de vraag naar petroleum in de OESO-landen dit jaar krimpen met 0,2%. Dit zal wel opgevangen worden door de stevig blijvende vraag van de economische groeilanden (de OPEC verwacht een toename van de vraag naar ruwe olie met 4,5% in China, 2,7% in Latijns-Amerika en 2,5% in het Midden-Oosten). De wereldwijde vraag naar ruwe olie zou volgens de OPEC dit jaar met 1,3% stijgen (volgens het IEA met 1,2%), tegenover een groei met 2,6% in 2010 en met 1,0% in 2011. Hoewel de verzwakking van de wereldconjunctuur, het toereikende aanbod van ruwe olie en de aanslepende schuldencrisis in de eurozone (die een rem zet op de bereidheid van speculanten om risico's ten nemen) een uitgesproken daling van de olieprijzen rechtvaardigen, zal dit waarschijnlijk niet gebeuren door de geopolitieke spanningen."

Maar daarmee is amper 39% van de Libische productiecapaciteit benut, zodat het land de komende maanden nog veel vooruitgang kan maken en het olieaanbod zal stimuleren. Dexia: "De economische groeivertraging in Europa (met waarschijnlijk zelfs een recessie in de eurozone) en de huidige hoge olieprijzen zullen dit jaar de globale stijging van de vraag naar ruwe olie temperen. Volgens de OPEC zal de vraag naar petroleum in de OESO-landen dit jaar krimpen met 0,2%. Dit zal wel opgevangen worden door de stevig blijvende vraag van de economische groeilanden (de OPEC verwacht een toename van de vraag naar ruwe olie met 4,5% in China, 2,7% in Latijns-Amerika en 2,5% in het Midden-Oosten). De wereldwijde vraag naar ruwe olie zou volgens de OPEC dit jaar met 1,3% stijgen (volgens het IEA met 1,2%), tegenover een groei met 2,6% in 2010 en met 1,0% in 2011. Hoewel de verzwakking van de wereldconjunctuur, het toereikende aanbod van ruwe olie en de aanslepende schuldencrisis in de eurozone (die een rem zet op de bereidheid van speculanten om risico's ten nemen) een uitgesproken daling van de olieprijzen rechtvaardigen, zal dit waarschijnlijk niet gebeuren door de geopolitieke spanningen."