Dexia Asset Management: "Op dit ogenblik gaat de algemene consensus ervan uit dat een en ander over het hele jaar in Japan 0,5% groei zal kosten, terwijl het hoofdscenario uitging van een groei van 1,5%. Maar de negatieve impact op de economie zal wellicht van korte duur zijn. De verwachting is immers dat een forse piek in de heropbouw vanaf de tweede jaarhelft van 2011 en in 2012 de groei een forse duw in de rug zal geven."

De impact op het Amerikaanse bbp moet normaal gezien beperkt blijven. De Japanse markt vertegenwoordigt immers minder dan 5% van de Amerikaanse export, terwijl ook ruwweg slechts 6% van de Amerikaanse invoer afkomstig is uit Japan.

De Verenigde Staten en Japan zijn wel concurrenten van elkaar op derde markten. Met andere woorden: de zwakkere vraag vanuit Japan kan een lichtjes negatieve impact hebben op de Amerikaanse export, maar de Amerikaanse bedrijven die concurreren met de Japanse zouden de vraag naar hun producten kunnen zien stijgen.

Dexia Asset Management: "De aspecten die verband houden met financiering zijn wellicht een belangrijker thema voor de financiële markten. Japan is de tweede belangrijkste bezitter van Amerikaans schuldpapier. Er zou een natuurlijke druk kunnen ontstaan om dat schuldpapier te verkopen. De uitdaging waar de Japanse centrale bank echter voor staat, is uiteraard om een te forse koersstijging van de yen te verhinderen."

Dexia Asset Management: "Op dit ogenblik gaat de algemene consensus ervan uit dat een en ander over het hele jaar in Japan 0,5% groei zal kosten, terwijl het hoofdscenario uitging van een groei van 1,5%. Maar de negatieve impact op de economie zal wellicht van korte duur zijn. De verwachting is immers dat een forse piek in de heropbouw vanaf de tweede jaarhelft van 2011 en in 2012 de groei een forse duw in de rug zal geven." De impact op het Amerikaanse bbp moet normaal gezien beperkt blijven. De Japanse markt vertegenwoordigt immers minder dan 5% van de Amerikaanse export, terwijl ook ruwweg slechts 6% van de Amerikaanse invoer afkomstig is uit Japan. De Verenigde Staten en Japan zijn wel concurrenten van elkaar op derde markten. Met andere woorden: de zwakkere vraag vanuit Japan kan een lichtjes negatieve impact hebben op de Amerikaanse export, maar de Amerikaanse bedrijven die concurreren met de Japanse zouden de vraag naar hun producten kunnen zien stijgen. Dexia Asset Management: "De aspecten die verband houden met financiering zijn wellicht een belangrijker thema voor de financiële markten. Japan is de tweede belangrijkste bezitter van Amerikaans schuldpapier. Er zou een natuurlijke druk kunnen ontstaan om dat schuldpapier te verkopen. De uitdaging waar de Japanse centrale bank echter voor staat, is uiteraard om een te forse koersstijging van de yen te verhinderen."