Danny Reweghs

‘Devaluatie yuan lijkt ons te kunstmatig om een duurzaam effect te hebben’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

China heeft de koppeling van de yuan met de ‘sterke’ dollar losgelaten. “Een overheidsoptreden die de val gestuit lijkt te hebben. Maar het lijkt ons allemaal té kunstmatig, té geforceerd om een duurzaam effect te hebben”, zegt Danny Reweghs, directeur analyse en strategie van MoneTalk.

China beleeft volop het ‘jaar van de geit’ (achtste dier in de Chinese dierenriem). Mensen die geboren worden in het jaar van de geit krijgen onder meer de adjectieven ‘zachtaardig’ en ‘fijnzinnig’ mee. Die adjectieven komen helemaal niet overeen met de evolutie van de Chinese economie en beurzen het afgelopen jaar. Een van de belangrijkste feiten tot dus ver dit jaar is de serieuze groeivertraging van de Chinese economie en de turbulenties op de Chinese aandelenmarkten. Met eerst een spectaculaire klim en dan een serieuze klap.

Zeepbel doorprikt

‘Devaluatie yuan lijkt ons te kunstmatig om een duurzaam effect te hebben’

De Shanghai Composite index explodeerde een eerste keer tussen 2005 en 2007 van afgerond 1000 naar 6000 punten. Daarna volgde een zware ‘berenmarkt’ (baissemarkt; dalende beurstendens). Pas in het najaar van vorig jaar kregen we bevestiging dat die berenmarkt afgelopen was met een forse uitbraak. Maar de index wist van geen ophouden. In minder dan een jaar tijd ging de index terug van 2000 naar ruim 5000 punten in juni jongstleden.

Ook de extreem hoge omzetten en het stijgend percentage van ‘nieuwe’ aandelenbeleggers deden vermoeden dat een scherpe beursval onvermijdelijk was. In enkele weken ging er ruim 30% af richting 3500 punten en werd er dus flink wat lucht uit de aandelenkoersen gehaald.

Sputterende economie

De fors beursstijging kwam er op een moment dat er de afgelopen decennia zelden zoveel twijfel geuit werd over de tweede grootste economie ter wereld. En in de cijfers ook de gevoelige groeivertraging van de Chinese economie duidelijk kon worden opgemerkt. De consensusprognose voor dit en volgend jaar bedraagt respectievelijk 6,8% en 6,5%. Dat zijn ‘officiële’ cijfers, maar de reële groei ligt al geruime tijd een stuk lager.

De Chinese overheid lijkt wat overdonderd door de groeivertraging en de beursval, want probeert nu al weken kost wat kost de val te breken. Met renteverlagingen, verbod op verkopen door grote aandeelhouders, fusies tussen staatsmaatschappijen en het massaal opkopen van aandelen door de China Securities Finance Corporation (CSFC). Als klap op de vuurpijl kwam daar deze week nog een devaluatie van de Chinese yuan (CNY) met 1,9% bovenop. De koppeling met de ‘sterke’ dollar (USD) wordt dus los gelaten. Nochtans een kernpunt van de monetaire politiek sinds vele, vele jaren.

Kunstmatig

De verrassing was zo groot dat de onverwachte aankondiging de internationale financiële markten onder druk heeft gezet. Al lijkt dat overheidsoptreden (voorlopig?) wel de val gestuit te hebben. Maar het lijkt ons allemaal té kunstmatig, té geforceerd om een duurzaam effect te hebben.

Wie dus via bijvoorbeeld aandelenfondsen nog relatief zwaar in de Chinese aandelenmarkten belegd is, zouden we toch aanraden van de huidige herleving gebruik te maken om die posities gedeeltelijk af te bouwen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content