En dat op een bericht waar in principe aandeelhouders niet van houden en beloofd was door het management dat men dat ook niet zou doen. Namelijk een kapitaalsverhoging.

Lange tijd was de verwachting dat de bank geen emissie zou doen en haar basiskapitaal zou verhogen via ingehouden winst.

Afgelopen dinsdag deelde men mede dat er een uitbreiding van het aandelenkapitaal zou komen van 10%. Een kapitaalsverwatering derhalve, wat betekent dat de winst over meer aandelen verdeeld moet worden.

Een lagere winst per aandeel bij gelijkblijvende omstandigheden. Een dalende aandelenkoers derhalve in theorie. Maar de praktijk was wat vrolijker. Allereerst werden de aandelen direct al geplaatst.

Dus is er veel vraag naar aandelen Deutsche Bank. Maar wat belangrijker was, de bank voldoet aan de nieuwe richtlijnen vastgelegd in het zogenaamde Basel III.

Deze (verscherpte) richtlijn gaat overigens pas in 2019 in. Na de kapitaalverhoging heeft Deutsche een kapitaalratio van 9,5%. En daarmee een van de hoogste van de internationale banken. Ter vergelijking anderhalf jaar geleden was het nog minder dan 6%.

En dat op een bericht waar in principe aandeelhouders niet van houden en beloofd was door het management dat men dat ook niet zou doen. Namelijk een kapitaalsverhoging. Lange tijd was de verwachting dat de bank geen emissie zou doen en haar basiskapitaal zou verhogen via ingehouden winst. Afgelopen dinsdag deelde men mede dat er een uitbreiding van het aandelenkapitaal zou komen van 10%. Een kapitaalsverwatering derhalve, wat betekent dat de winst over meer aandelen verdeeld moet worden. Een lagere winst per aandeel bij gelijkblijvende omstandigheden. Een dalende aandelenkoers derhalve in theorie. Maar de praktijk was wat vrolijker. Allereerst werden de aandelen direct al geplaatst. Dus is er veel vraag naar aandelen Deutsche Bank. Maar wat belangrijker was, de bank voldoet aan de nieuwe richtlijnen vastgelegd in het zogenaamde Basel III. Deze (verscherpte) richtlijn gaat overigens pas in 2019 in. Na de kapitaalverhoging heeft Deutsche een kapitaalratio van 9,5%. En daarmee een van de hoogste van de internationale banken. Ter vergelijking anderhalf jaar geleden was het nog minder dan 6%.