De banksector is de afgelopen dagen weer mooi opgeveerd. Het is de sector die het afgelopen jaar steeds een hoofdrol opeiste wanneer de beurzen hoger gingen.

Er is echter één grote bank die afgelopen jaar niet deelnam aan het beursfeest in het algemeen en aan de stijging van de sectorindex in het algemeen.

Die bank is de Duitse mastodont Deutsche Bank. De koers van dit aandeel vertoonde in 2013 een horizontaal koersverloop terwijl concurrenten zoals BNP Paribas wel fors klommen.

Wat ligt aan de oorzaak van dit achterblijven ? De vele rechtszaken waarin de Duitse bank verwikkeld is, zal hier zeker niet vreemd aan zijn.

Het meest spraakmakende is ongetwijfeld dat van de fixing van de Londense interbankenrente (Libor). Als gevolg van al deze rechtszaken smolt de nettowinst van Deutsche Bank als sneeuw voor de zon.

Immers, om zich in te dekken tegen de uitbetaling van forse boetes legde de groep enorme voorzieningen voor potentiële schadeclaims aan. Dat leidde in het derde kwartaal van 2013 tot een winstdaling met 94% !

Maar veel van dit slechte nieuws zit volgens Van Herck reeds in de koers verwerkt en een verdere heropleving van de economie moet meer kredietactiviteit gaan leiden en aldus de operiatonele winst ondersteunen. Hij is koper van het aandeel.

De banksector is de afgelopen dagen weer mooi opgeveerd. Het is de sector die het afgelopen jaar steeds een hoofdrol opeiste wanneer de beurzen hoger gingen. Er is echter één grote bank die afgelopen jaar niet deelnam aan het beursfeest in het algemeen en aan de stijging van de sectorindex in het algemeen. Die bank is de Duitse mastodont Deutsche Bank. De koers van dit aandeel vertoonde in 2013 een horizontaal koersverloop terwijl concurrenten zoals BNP Paribas wel fors klommen. Wat ligt aan de oorzaak van dit achterblijven ? De vele rechtszaken waarin de Duitse bank verwikkeld is, zal hier zeker niet vreemd aan zijn. Het meest spraakmakende is ongetwijfeld dat van de fixing van de Londense interbankenrente (Libor). Als gevolg van al deze rechtszaken smolt de nettowinst van Deutsche Bank als sneeuw voor de zon. Immers, om zich in te dekken tegen de uitbetaling van forse boetes legde de groep enorme voorzieningen voor potentiële schadeclaims aan. Dat leidde in het derde kwartaal van 2013 tot een winstdaling met 94% ! Maar veel van dit slechte nieuws zit volgens Van Herck reeds in de koers verwerkt en een verdere heropleving van de economie moet meer kredietactiviteit gaan leiden en aldus de operiatonele winst ondersteunen. Hij is koper van het aandeel.