Deflatie is catastrofaal voor landen met een hoge schuldengraad, waarbij we in Europa op de eerste plaats uiteraard naar Italië kijken, waar de debt-to-GDP ratio inmiddels is opgelopen tot 130%. Maar ook Frankrijk gaat niet vrijuit, in dat land zijn de prijzen vorige maand met 0,60% gedaald.

Een duidelijk schot voor de boeg voor president Hollande en zijn regeringsploeg dat er deflatie in de lucht hangt. Het enige wat de Europese Centrale Bank kan doen om deflatie te voorkomen is op grote schaal overheidsobligaties in te kopen, maar dat is zoals we weten een heel ander verhaal.

Deflatie is catastrofaal voor landen met een hoge schuldengraad, waarbij we in Europa op de eerste plaats uiteraard naar Italië kijken, waar de debt-to-GDP ratio inmiddels is opgelopen tot 130%. Maar ook Frankrijk gaat niet vrijuit, in dat land zijn de prijzen vorige maand met 0,60% gedaald. Een duidelijk schot voor de boeg voor president Hollande en zijn regeringsploeg dat er deflatie in de lucht hangt. Het enige wat de Europese Centrale Bank kan doen om deflatie te voorkomen is op grote schaal overheidsobligaties in te kopen, maar dat is zoals we weten een heel ander verhaal.