Aanvankelijk reageerden de beurzen nog gematigd, maar op donderdag vonden volgens ABN Amro alsnog behoorlijke koersdalingen plaats.

De situatie in Cyprus is veroorzaakt door de problemen van Cypriotische banken, die nog grotendeels het gevolg zijn van hun - sterk in waarde gedaalde - belangen in Griekse banken.

De depositobasis van deze banken was veel te groot voor de draagkracht van de Cypriotische overheid in het geval van een bank run.

In het afgesloten akkoord is daarom ook een afbouw van de Cypriotische bankensector voorzien, waarbij de één na grootste bank Laixi Bank wordt opgesplitst.

Bij Bank of Cyprus worden de deposito's boven 100.000 euro bevroren, dit geld zal worden aangewend om de kapitaalbasis van de bank te versterken. De kleine spaarders blijven echter gespaard.

Aanvankelijk reageerden de beurzen nog gematigd, maar op donderdag vonden volgens ABN Amro alsnog behoorlijke koersdalingen plaats. De situatie in Cyprus is veroorzaakt door de problemen van Cypriotische banken, die nog grotendeels het gevolg zijn van hun - sterk in waarde gedaalde - belangen in Griekse banken. De depositobasis van deze banken was veel te groot voor de draagkracht van de Cypriotische overheid in het geval van een bank run. In het afgesloten akkoord is daarom ook een afbouw van de Cypriotische bankensector voorzien, waarbij de één na grootste bank Laixi Bank wordt opgesplitst. Bij Bank of Cyprus worden de deposito's boven 100.000 euro bevroren, dit geld zal worden aangewend om de kapitaalbasis van de bank te versterken. De kleine spaarders blijven echter gespaard.