In Tokio beperkt de Nikkei de schade, maar de Hang Seng valt in Hong Kong terug tot een dieptepunt voor de afgelopen drie maanden.

Ook de beurs van Shanghai noteert in het rood, hoewel China onverwacht een overschot op de handelsbalans bekendmaakte. Zoals verwacht hield de Japanse centrale bank haar basisrente ongewijzigd.

Demografische pyramide speelt tegen China

China wordt inderdaad geconfronteerd met een snel verouderende bevolking en dat dreigt op langere termijn grote gevolgen te gaan hebben wat de evolutie van de werkende bevolking betreft.

Momenteel zijn er in China drie actieve mensen per gepensioneerde, maar die verhouding zal al in 2015 twee tegenover één bedragen. Binnen 30 jaar zal de verhouding zijn omgedraaid tot één actieve per twee gepensioneerden.

De doorsnee Chinees ontvangt momenteel een gemengd pensioen: een deel van de regering en een ander deel van zijn vroegere werkgever. De pensioenlast dreigt op termijn ondraaglijk te worden.

Goldman Sachs wijst op invloed China op koperprijs

De Chinese economie heeft volgens Goldman Sachs grote invloed op metaalprijzen. De vraag is zwak met navenant gevolg voor de prijs van koper. Het is de vraag wat het effect zal zijn van een Chinees stimuleringsplan voor de consumptie van duurzame gebruiksgoederen.

In Tokio beperkt de Nikkei de schade, maar de Hang Seng valt in Hong Kong terug tot een dieptepunt voor de afgelopen drie maanden. Ook de beurs van Shanghai noteert in het rood, hoewel China onverwacht een overschot op de handelsbalans bekendmaakte. Zoals verwacht hield de Japanse centrale bank haar basisrente ongewijzigd. Demografische pyramide speelt tegen China China wordt inderdaad geconfronteerd met een snel verouderende bevolking en dat dreigt op langere termijn grote gevolgen te gaan hebben wat de evolutie van de werkende bevolking betreft. Momenteel zijn er in China drie actieve mensen per gepensioneerde, maar die verhouding zal al in 2015 twee tegenover één bedragen. Binnen 30 jaar zal de verhouding zijn omgedraaid tot één actieve per twee gepensioneerden. De doorsnee Chinees ontvangt momenteel een gemengd pensioen: een deel van de regering en een ander deel van zijn vroegere werkgever. De pensioenlast dreigt op termijn ondraaglijk te worden.Goldman Sachs wijst op invloed China op koperprijs De Chinese economie heeft volgens Goldman Sachs grote invloed op metaalprijzen. De vraag is zwak met navenant gevolg voor de prijs van koper. Het is de vraag wat het effect zal zijn van een Chinees stimuleringsplan voor de consumptie van duurzame gebruiksgoederen.