Danny Reweghs

‘Demografische ontwikkelingen hebben invloed op rendementen obligaties en aandelen’

Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

“De wereldbevolking ondergaat een demografische revolutie en dat is niet zonder gevolgen voor de toekomstige rendementen”, zegt Danny Reweghs.

De wereldbevolking ondergaat een demografische revolutie, al bekijken de meesten het als een stille, geleidelijke evolutie. Wat echter de voorbije 100 jaar is gebeurd, is absoluut zonder voorgaande in de wereldgeschiedenis. Ook voor aandelen- en obligatiebeleggers is deze demografische revolutie absoluut een van de drie belangrijkste ontwikkelingen voor de toekomstige rendementen voor het roerend vermogen.

Tussen 1950 en 2050 zal de wereldbevolking naar schatting met zowat 6.500.000.000 mensen zijn aangegroeid (van 2,5 naar 9 miljard mensen). Een bevolkingsexplosie dus. Dat is echter niet het enige spectaculaire fenomeen. Er is ook de enorme stijging van de gemiddelde levensverwachting in de wereld. In 1950 werd de gemiddelde aardbewoner ‘slechts’ 47 jaar. Volgens de ‘Population Division’ van de Verenigde Naties zal dit 77 jaar zijn tegen 2050. Dat is zelfs een grotere stijging dan in de 5000 jaar ervoor. De vruchtbaarheid van vrouwen is tegelijkertijd wereldwijd teruggelopen van gemiddeld 5 kinderen in de jaren zestig van vorige eeuw tot 2,7 kinderen nu.

Naar 2 miljard 65-plussers

Het aantal 65-plussers is de voorbije 50 jaar verdrievoudigd en zal de komende 50 jaar nog eens verdrievoudigen. Concreet evolueren we volgens de prognoses van 600 miljoen 65-plussers in 2000 naar 2 miljard in 2050. De combinatie van lagere geboortecijfers en fors dalende mortaliteitscijfers zorgt er voor dat in een halve eeuw tijd het percentage 65-plussers in de wereldbevolking meer dan zal verdubbelen (van 10 naar 22% in 2050). Tegenwoordig vieren elke seconde twee wereldburgers hun 65ste verjaardag.

Nieuwe groeidynamiek

De focus ligt weer op groei en niet meer op behoud van bestaande posities.

Deze steeds verdergaande vergrijzing heeft de gezondheidssector een nieuw elan gegeven. De focus ligt weer op groei en niet meer op behoud van bestaande posities. Kijk naar het voorbeeld van ons ‘eigen’ UCB, waar we die nieuwe dynamiek zien met de aanhoudende groei van de nieuwe stermiddelen Cimzia, Vimpat en Neupro in plaats van het patentverlies voor Keppra. UCB is dan ook de jongste jaren een uitblinker geweest op de Brusselse beurs.

De groei-ambities merken we ook in de vele fusies & overnames in de farma- en biotechsector. Middelgrote spelers met een beloftevol geneesmiddel dichtbij lancering of reeds net op de markt worden gekocht om de toekomstige omzetgroei veilig te stellen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content