Dell verwacht dat de omzet voor het eerste kwartaal met 7% zal zakken tot 14,9 miljard dollar. De overstromingen in Thailand - een belangrijke producent van diskdrives - veroorzaken productieproblemen. Maar ook de achteruitgang van de pc-markt ligt aan de basis van de zwakke vooruitzichten. Door het trage herstel in de VS stellen consumenten de aankoop van een nieuwe pc uit of kiezen ze voor een tabletcomputer. Het succes van Apple's iPad is slechts nieuws voor Dell. Bovendien kampt Dell met goedkopere concurrenten als Acer en Lenovo. Ook de vraag in de divisie die pc's verkoopt aan overheden is zwak door de besparingen bij de Europese overheden en bij de lokale overheden in de VS. Enig lichtpuntje is de lancering van het nieuwe besturingsprogramma Windows 8, dat een nieuwe boost kan geven aan de verkoop van pc's en laptops aan ondernemingen.

De achteruitgang van de klassieke pc-markt in de VS en Europa weerspiegelt zich in de winstcijfers. In het vierde kwartaal van vorig jaar zakte de nettowinst met 18% tot 764 miljoen dollar. Dell kan de nettowinst nog enige tijd opkrikken met kostenbesparingen en een efficiëntere organisatie, maar dat zijn tijdelijke oplossingen.

Om het tij te keren zet Michael Dell, oprichter en sinds 2007 opnieuw CEO van Dell, volop in op cloud computing en datacentra (dataopslag en software voor bedrijven). Analisten verwachten dat Dell binnenkort een nieuwe overname zal aankondigen van 1 à 3 miljard dollar. Deze producten hebben een hogere marge dan op klassieke pc's, maar trekken ook heel wat concurrentie aan.

Beleggers hebben de voorbije maanden een fors voorschot genomen op de strategische ommekeer bij Dell. Het aandeel staat vandaag 25% hoger dan begin dit jaar. Een schip van 62 miljard dollar omzet kan echter maar moeilijk omgekeerd worden. Dell zal nog geruime tijd lijden onder de achteruitgang van de klassieke pc-markt, en het succes van de omschakeling is onzeker gezien de grote concurrentie in cloud computing. Ook al noteert het aandeel aan slechts 8,8 keer de verwachte winst van dit jaar en 8,2 keer de verwachte winst van volgend jaar raden we aan het aandeel te vermijden tot er meer zekerheid komt over het succes van de ommekeer.

Mathias Nuttin

Twitter: @MathiasNuttin

Dell verwacht dat de omzet voor het eerste kwartaal met 7% zal zakken tot 14,9 miljard dollar. De overstromingen in Thailand - een belangrijke producent van diskdrives - veroorzaken productieproblemen. Maar ook de achteruitgang van de pc-markt ligt aan de basis van de zwakke vooruitzichten. Door het trage herstel in de VS stellen consumenten de aankoop van een nieuwe pc uit of kiezen ze voor een tabletcomputer. Het succes van Apple's iPad is slechts nieuws voor Dell. Bovendien kampt Dell met goedkopere concurrenten als Acer en Lenovo. Ook de vraag in de divisie die pc's verkoopt aan overheden is zwak door de besparingen bij de Europese overheden en bij de lokale overheden in de VS. Enig lichtpuntje is de lancering van het nieuwe besturingsprogramma Windows 8, dat een nieuwe boost kan geven aan de verkoop van pc's en laptops aan ondernemingen.De achteruitgang van de klassieke pc-markt in de VS en Europa weerspiegelt zich in de winstcijfers. In het vierde kwartaal van vorig jaar zakte de nettowinst met 18% tot 764 miljoen dollar. Dell kan de nettowinst nog enige tijd opkrikken met kostenbesparingen en een efficiëntere organisatie, maar dat zijn tijdelijke oplossingen. Om het tij te keren zet Michael Dell, oprichter en sinds 2007 opnieuw CEO van Dell, volop in op cloud computing en datacentra (dataopslag en software voor bedrijven). Analisten verwachten dat Dell binnenkort een nieuwe overname zal aankondigen van 1 à 3 miljard dollar. Deze producten hebben een hogere marge dan op klassieke pc's, maar trekken ook heel wat concurrentie aan.Beleggers hebben de voorbije maanden een fors voorschot genomen op de strategische ommekeer bij Dell. Het aandeel staat vandaag 25% hoger dan begin dit jaar. Een schip van 62 miljard dollar omzet kan echter maar moeilijk omgekeerd worden. Dell zal nog geruime tijd lijden onder de achteruitgang van de klassieke pc-markt, en het succes van de omschakeling is onzeker gezien de grote concurrentie in cloud computing. Ook al noteert het aandeel aan slechts 8,8 keer de verwachte winst van dit jaar en 8,2 keer de verwachte winst van volgend jaar raden we aan het aandeel te vermijden tot er meer zekerheid komt over het succes van de ommekeer.Mathias NuttinTwitter: @MathiasNuttin