Bedoeling is uiteraard om een forse groeivertraging tegen te gaan. Vraag is echter of de acties van de centrale bank succes gaan kennen.

Het probleem ligt namelijk elders: de Chinese economie zit tot over haar oren in de schulden, dit als gevolg van het al het geld dat de banken er in hebben gepompt.

Chinese banken in geldnood

De banken hebben dus massaal geld geleend en zijn daardoor zelf in financiële problemen geraakt. Volgens een raming gedaan door Citigroup hebben de zeven grootste Chinese banken vorig jaar in totaal 323,80 miljard renminbi (meer dan 50 miljard dollar) aan vers kapitaal opgehaald.

Verschillende banken zouden in de komende maanden opnieuw geld moeten ophalen, in totaal nog eens een derde van dat bedrag. De Chinese grootbanken betalen royale dividenden uit en kunnen daar maar moeilijk mee stoppen.

De geldhonger van de banken kan in de komende maanden nog verder toenemen, maar uiteindelijk moet de opbouw van schulden worden gestopt. De deleveraging in China kan nog catastrofale gevolgen aannemen.

Bedoeling is uiteraard om een forse groeivertraging tegen te gaan. Vraag is echter of de acties van de centrale bank succes gaan kennen. Het probleem ligt namelijk elders: de Chinese economie zit tot over haar oren in de schulden, dit als gevolg van het al het geld dat de banken er in hebben gepompt. Chinese banken in geldnood De banken hebben dus massaal geld geleend en zijn daardoor zelf in financiële problemen geraakt. Volgens een raming gedaan door Citigroup hebben de zeven grootste Chinese banken vorig jaar in totaal 323,80 miljard renminbi (meer dan 50 miljard dollar) aan vers kapitaal opgehaald. Verschillende banken zouden in de komende maanden opnieuw geld moeten ophalen, in totaal nog eens een derde van dat bedrag. De Chinese grootbanken betalen royale dividenden uit en kunnen daar maar moeilijk mee stoppen. De geldhonger van de banken kan in de komende maanden nog verder toenemen, maar uiteindelijk moet de opbouw van schulden worden gestopt. De deleveraging in China kan nog catastrofale gevolgen aannemen.