PIMCO voorziet reële deflatierisico's in de eurozone, die samen met de krappe kredietomstandigheden de groei belemmeren.

De wereldwijd beleggende vermogensbeheerder vindt dat de dubbele houding van de ECB tegenover het inflatiedoel van de centrale bank aanzienlijke risico's oplevert.

PIMCO is positief over de groei van de wereldeconomie, maar heeft wel de groeiverwachtingen voor Japan aanzienlijk verlaagd.

"De eurozone zal de komende 12 maanden 1%-1,5% reële groei laten zien, waarbij Duitsland met een verwachte groei van circa 2% duidelijk vooroploopt", zegt Andrew Balls, adjunct-CIO van PIMCO en verantwoordelijk voor het Europese portefeuillebeheer.

"Bij zowel bedrijven als consumenten neemt het vertrouwen toe, en we verwachten dat beide groepen meer gaan uitgeven, mede omdat uitgestelde aankopen nu alsnog gaan plaatsvinden. Wel blijven krappe kredietvoorwaarden de groei beperken, maar we zien de krimp van de leningportefeuilles bij banken stabiliseren, en we voorzien een geleidelijke verbetering van de kredietvoorwaarden."

Balls denkt dat de inflatie in de eurozone tussen de 0,75% en 1,25% uitkomt. "Ondanks het herstel in de eurozone is de inflatiedruk erg laag, vanwege de hoge werkloosheid en de hervormingen die in diverse landen worden doorgevoerd."

Hij waarschuwt er wel voor dat de inflatieverwachtingen nog verder omlaag gaan als de inflatie lange tijd laag blijft, wat het werk van de ECB nog lastiger maakt.

PIMCO voorziet reële deflatierisico's in de eurozone, die samen met de krappe kredietomstandigheden de groei belemmeren. De wereldwijd beleggende vermogensbeheerder vindt dat de dubbele houding van de ECB tegenover het inflatiedoel van de centrale bank aanzienlijke risico's oplevert. PIMCO is positief over de groei van de wereldeconomie, maar heeft wel de groeiverwachtingen voor Japan aanzienlijk verlaagd. "De eurozone zal de komende 12 maanden 1%-1,5% reële groei laten zien, waarbij Duitsland met een verwachte groei van circa 2% duidelijk vooroploopt", zegt Andrew Balls, adjunct-CIO van PIMCO en verantwoordelijk voor het Europese portefeuillebeheer. "Bij zowel bedrijven als consumenten neemt het vertrouwen toe, en we verwachten dat beide groepen meer gaan uitgeven, mede omdat uitgestelde aankopen nu alsnog gaan plaatsvinden. Wel blijven krappe kredietvoorwaarden de groei beperken, maar we zien de krimp van de leningportefeuilles bij banken stabiliseren, en we voorzien een geleidelijke verbetering van de kredietvoorwaarden." Balls denkt dat de inflatie in de eurozone tussen de 0,75% en 1,25% uitkomt. "Ondanks het herstel in de eurozone is de inflatiedruk erg laag, vanwege de hoge werkloosheid en de hervormingen die in diverse landen worden doorgevoerd." Hij waarschuwt er wel voor dat de inflatieverwachtingen nog verder omlaag gaan als de inflatie lange tijd laag blijft, wat het werk van de ECB nog lastiger maakt.