Het deflatiegevaar kan in Europa snel verdwijnen wanneer de koers van de euro verder corrigeert. Een definitieve terugval onder het niveau van 1,30 dollar zou het plaatje er al helemaal anders doen uitzien. Speculanten zullen dan perifere obligaties beginnen te verkopen en dat kan de rente doen stijgen.

Het is daarom absurd te stellen dat Europa een deflatiecrisis beleefd. Eigenlijk is het deflatiegevaar ingegeven door Draghi zelf, meer bepaald door diens belofte dat hij eerder vroeg dan laat de geldpersen aan het werk zal zetten. Maar daardoor zal eerder het inflatiegevaar toenemen.

Het deflatiegevaar kan in Europa snel verdwijnen wanneer de koers van de euro verder corrigeert. Een definitieve terugval onder het niveau van 1,30 dollar zou het plaatje er al helemaal anders doen uitzien. Speculanten zullen dan perifere obligaties beginnen te verkopen en dat kan de rente doen stijgen. Het is daarom absurd te stellen dat Europa een deflatiecrisis beleefd. Eigenlijk is het deflatiegevaar ingegeven door Draghi zelf, meer bepaald door diens belofte dat hij eerder vroeg dan laat de geldpersen aan het werk zal zetten. Maar daardoor zal eerder het inflatiegevaar toenemen.