Het zal duidelijk zijn dat de Europese Centrale Bank op haar eentje de eurocrisis niet kan oplossen. Het opzetten van een bankenunie zou een belangrijke stap in die richting kunnen betekenen, maar daar kan de ECB niet over beslissen en de kans is klein dat een dergelijk scenario momenteel politiek haalbaar is.

Zodoende blijft de ECB de enige instantie die de groei kan ondersteunen, maar haar slagkracht is beperkt. In de afgelopen maanden heeft de centrale bank zich suf gepiekerd over manieren om de kredietverlening aan de KMO's te versterken, maar een oplossing is nog niet uit de bus gekomen. Er zal echter snel iets moeten gebeuren, gezien de snel verslechterende economische situatie.

Het zal duidelijk zijn dat de Europese Centrale Bank op haar eentje de eurocrisis niet kan oplossen. Het opzetten van een bankenunie zou een belangrijke stap in die richting kunnen betekenen, maar daar kan de ECB niet over beslissen en de kans is klein dat een dergelijk scenario momenteel politiek haalbaar is. Zodoende blijft de ECB de enige instantie die de groei kan ondersteunen, maar haar slagkracht is beperkt. In de afgelopen maanden heeft de centrale bank zich suf gepiekerd over manieren om de kredietverlening aan de KMO's te versterken, maar een oplossing is nog niet uit de bus gekomen. Er zal echter snel iets moeten gebeuren, gezien de snel verslechterende economische situatie.