Als beheerder van het Belgische hoogspanningsnetwerk heeft Elia een monopolie. Als compensatie daarvoor is het ertoe gebonden om in overleg met de Creg, de toezichthouder op de Belgische elektriciteitsmarkt, een billijke vergoeding aan te rekenen als winst. Er werden afspraken gemaakt over een nieuw tarief voor de periode 2012-2015. Bij de berekening van die vergoeding speelt de rente op de tienjarige overheidsobligatie (OLO) een rol, waardoor Elia voordeel kan trekken van een eventuele stijging van de Belgische overheidsschuld.

Elia is ook actief in het buitenland, nadat het in 2010 een meerderheidsbelang van 60 procent heeft verworven in 50Hertz, de transmissienetbeheerder in het oosten van Duitsland (de voormalige DDR). Door die overname heeft Elia, dat nu samen met 50Hertz 29 miljoen mensen van stroom voorziet, een plaats in de top vijf van de Europese netbeheerders. Via 50Hertz beschikt Elia ook over offshore windenergieparken voor de Duitse kust. Dat is een belangrijke troef, in een tijd dat er een Europees netwerk van hernieuwbare energieproducenten aan het groeien is.

De prijs van 278,7 miljoen euro die Elia voor 50Hertz heeft betaald, was zeer redelijk, doordat Vattenfall - de vorige eigenaar - de Oost-Duitse netwerkbeheerder gedwongen van de hand moest doen. De rentabiliteit van 50 Hertz stond ver van het niveau van Elia, waardoor er nog een groot potentieel voor verbetering is.

Dat Elia nog heel wat groeimogelijkheden heeft en beleggers een grote zichtbaarheid hebben op de inkomsten, werd al beloond op de beurs. Maar hoewel het aandeel de voorbije twee jaar met meer dan 20 procent is gestegen, bedraagt het brutodividendrendement nog altijd 4,8 procent (brutodividend van 1,47 euro per aandeel in 2011). Gezien de huidige rentetarieven en het defensieve profiel van Elia is dat een heel aantrekkelijk niveau.

Lees het artikel over defensieve aandelen in Trends, nr. 25 van 21 juni.

Cédric Boitte

www.accioz.be

Als beheerder van het Belgische hoogspanningsnetwerk heeft Elia een monopolie. Als compensatie daarvoor is het ertoe gebonden om in overleg met de Creg, de toezichthouder op de Belgische elektriciteitsmarkt, een billijke vergoeding aan te rekenen als winst. Er werden afspraken gemaakt over een nieuw tarief voor de periode 2012-2015. Bij de berekening van die vergoeding speelt de rente op de tienjarige overheidsobligatie (OLO) een rol, waardoor Elia voordeel kan trekken van een eventuele stijging van de Belgische overheidsschuld.Elia is ook actief in het buitenland, nadat het in 2010 een meerderheidsbelang van 60 procent heeft verworven in 50Hertz, de transmissienetbeheerder in het oosten van Duitsland (de voormalige DDR). Door die overname heeft Elia, dat nu samen met 50Hertz 29 miljoen mensen van stroom voorziet, een plaats in de top vijf van de Europese netbeheerders. Via 50Hertz beschikt Elia ook over offshore windenergieparken voor de Duitse kust. Dat is een belangrijke troef, in een tijd dat er een Europees netwerk van hernieuwbare energieproducenten aan het groeien is.De prijs van 278,7 miljoen euro die Elia voor 50Hertz heeft betaald, was zeer redelijk, doordat Vattenfall - de vorige eigenaar - de Oost-Duitse netwerkbeheerder gedwongen van de hand moest doen. De rentabiliteit van 50 Hertz stond ver van het niveau van Elia, waardoor er nog een groot potentieel voor verbetering is.Dat Elia nog heel wat groeimogelijkheden heeft en beleggers een grote zichtbaarheid hebben op de inkomsten, werd al beloond op de beurs. Maar hoewel het aandeel de voorbije twee jaar met meer dan 20 procent is gestegen, bedraagt het brutodividendrendement nog altijd 4,8 procent (brutodividend van 1,47 euro per aandeel in 2011). Gezien de huidige rentetarieven en het defensieve profiel van Elia is dat een heel aantrekkelijk niveau.Lees het artikel over defensieve aandelen in Trends, nr. 25 van 21 juni. Cédric Boittewww.accioz.be