Griekenland krijgt de langverwachte tranche van EUR 43,7 miljard, waarvan EUR 34,4 miljard in december wordt uitgekeerd.

Daarmee is volgens ECB-president Draghi een deel van de onzekerheid weggenomen en krijgt het vertrouwen in Europa een positieve impuls.

Door de verslechterde economische situatie kon volgens ABN Amro Athene niet meer voldoen aan eerder gemaakte afspraken.

De rente op de Griekse schulden wordt verlaagd en de looptijd verlengd. Ook sluizen landen winsten op leningen terug naar Griekenland en zal het land eigen schulden gaan opkopen.

Met de maatregelen moet de Griekse schuld in 2020 uitkomen op 124% en in 2022 op 110% van de bruto nationaal product, twee jaar later dan eerder afgesproken.

Nu ligt dat percentage op 176%. De eurolanden hebben toegezegd eventueel bereid te zijn om de rentes verder te verlagen, als dat nodig is.

Verscheidene landen willen eerst nog goedkeuring van hun parlementen. De euro-dollarkoers kwam na het akkoord boven de 1,30 uit, zo merkte ABN Amro op.

Griekenland krijgt de langverwachte tranche van EUR 43,7 miljard, waarvan EUR 34,4 miljard in december wordt uitgekeerd. Daarmee is volgens ECB-president Draghi een deel van de onzekerheid weggenomen en krijgt het vertrouwen in Europa een positieve impuls. Door de verslechterde economische situatie kon volgens ABN Amro Athene niet meer voldoen aan eerder gemaakte afspraken. De rente op de Griekse schulden wordt verlaagd en de looptijd verlengd. Ook sluizen landen winsten op leningen terug naar Griekenland en zal het land eigen schulden gaan opkopen. Met de maatregelen moet de Griekse schuld in 2020 uitkomen op 124% en in 2022 op 110% van de bruto nationaal product, twee jaar later dan eerder afgesproken. Nu ligt dat percentage op 176%. De eurolanden hebben toegezegd eventueel bereid te zijn om de rentes verder te verlagen, als dat nodig is. Verscheidene landen willen eerst nog goedkeuring van hun parlementen. De euro-dollarkoers kwam na het akkoord boven de 1,30 uit, zo merkte ABN Amro op.