Twee grafieken uit Credit Suisse's new Global Investment Returns Yearbook vergelijken de verdeling van wereldwijde aandelenmarkt 115 jaar geleden met nu.

In tegenstelling tot vandaag was het Verenigd Koninkrijk de grootste speler op de wereldwijde aandelenmarkt, gevolgd door de Verenigde Staten (New York Stock Exchange). Nu zien we dat de London Stock Exchange aan veel macht heeft moeten inboeten en is gezakt naar de derde plaats.

In de loop der jaren hebben een aantal nieuwe spelers zich aangemeld. Zo zien we dat Japan (de Nikkei) vandaag het tweede grootste stuk van de taart handen heeft.

De Bel20 stond in 1899 garant voor 3,5 procent van de wereldwijde aandelenmarkt. Vandaag behoort ze tot de kleinere aandeelmarkten die samen goed zijn voor 6,9 procent van de mondiale aandelenmarkt.

Opvallend is dat China reeds 2,2 procent van globale markt in handen heeft, wetende dat de Shanghai Stock Exchang pas 26 november 1990 werd geopend. (NS)

Aandelenmarkt in 1899

Credit Suisse
© Credit Suisse

Aandelenmarkt vandaag

Credit Suisse
© Credit Suisse
Twee grafieken uit Credit Suisse's new Global Investment Returns Yearbook vergelijken de verdeling van wereldwijde aandelenmarkt 115 jaar geleden met nu. In tegenstelling tot vandaag was het Verenigd Koninkrijk de grootste speler op de wereldwijde aandelenmarkt, gevolgd door de Verenigde Staten (New York Stock Exchange). Nu zien we dat de London Stock Exchange aan veel macht heeft moeten inboeten en is gezakt naar de derde plaats. In de loop der jaren hebben een aantal nieuwe spelers zich aangemeld. Zo zien we dat Japan (de Nikkei) vandaag het tweede grootste stuk van de taart handen heeft. De Bel20 stond in 1899 garant voor 3,5 procent van de wereldwijde aandelenmarkt. Vandaag behoort ze tot de kleinere aandeelmarkten die samen goed zijn voor 6,9 procent van de mondiale aandelenmarkt. Opvallend is dat China reeds 2,2 procent van globale markt in handen heeft, wetende dat de Shanghai Stock Exchang pas 26 november 1990 werd geopend. (NS)