Vrije Tribune

‘De waarde van de cryptomunten is grotendeels gestoeld op een irrationeel vertrouwen van de beleggers’

Vrije Tribune Hier geven we een forum aan organisaties, columnisten en gastbloggers

‘Wat is immers nog de waarde van dit soort munt, wanneer het vertrouwen van de belegger na maanden en jaren van megawinsten plots omslaat?’ Wim Soons, Mechels lijsttrekker voor CD&V waarschuwt voor beleggen in bitcoin.

Wie een drietal jaar geleden onder vrienden over beleggen in bitcoin begon, werd getrakteerd op een glazige blik. Bitcoin? De voorbije weken en maanden vallen op regelmatige basis heel andere geluiden te horen: de Vlaming heeft de cryptomunten ontdekt!

De winsten zijn dan ook enorm: de koers van bitcoin is het voorbije jaar met zo’n 800 procent gestegen en de laatste 5 jaar met meer dan 5000 procent. Wie het in 2013 aandurfde om 5000 euro in bitcoins te stoppen, heeft daar intussen een gezinswoning aan over gehouden.

De opgeblazen waarde van de cryptomunten is grotendeels gestoeld op een irrationeel vertrouwen van de beleggers

Etherium, een minder bekend maar steeds populairder broertje, noteerde een jaar geleden rond de 10 dollar. Vandaag is dat 300 dollar, of een stijging met 3000 procent op jaarbasis. En daar blijft het niet bij: ook de waarde van andere cryptomunten zoals Ripple (3200 procent), Peercoin (600 procent) en Mastercoin (2400 procent) nam spectaculair toe.

Begin oktober nog lanceerden Lorenz Bogaert en Toon Coppens, de Gentse ondernemers die aan de wieg stonden van Netlog, een nieuwe app die beleggen in virtuele munten nog makkelijker en laagdrempeliger moet maken. Op die manier heeft Jan met de Pet vanuit zijn luie zetel beleggen in virtuele munten ontdekt. Want iedereen wil toch rijk worden op die manier?

DotComBubble

Begin jaren 2000 was ik als tiener hevig geïnteresseerd in alles wat met aandelenhandel te maken had, en las ik dagelijks gretig de beursberichten. Internetbedrijfjes als Ubizen, Arinso, Real Software en Systemat floreerden, en ook ik wilde graag een graantje meepikken.

Na een eerste succeservaring ruilde ik de maanden daarop een groot deel van mijn spaargeld in voor aandelen van Real Software (één van dé groeibedrijfjes op de Brusselse beurs), aangekocht tegen 120 euro (net onder de historische topkoers van 135), 90 en 60 euro per stuk. Vandaag zijn die aandelen nog zo’n 25 cent waard. Van wat toen een mooi klein autootje vertegenwoordigde, kan ik vandaag een rondje geven op café.

Als een markt lang genoeg omhoog gaat, begint vroeg of laat iedereen te denken dat de bomen tot in de hemel groeien

Als een markt lang genoeg omhoog gaat, begint vroeg of laat iedereen te denken dat de bomen tot in de hemel groeien. Dat was zo tijdens de Tulpenmanie, de eerste gedocumenteerde speculatiegolf in de wereldgeschiedenis (1634-1637), en dat is vandaag niet anders.

Charles Kindleberger, die het standaardwerk Manias, Panics, and Crashes schreef, stelde daarover dat ‘er niets sterker het welzijn en oordeel van iemand aantast, dan een vriend rijk te zien worden’.

Irrationeel vertrouwen

Het fundamentele probleem dat bij het openbarsten van de internetbubbel naar boven kwam, was dat er helemaal geen onderliggende waarde aanwezig was die de hoge beurskoers van deze bedrijven rechtvaardigde.

In het verhaal van de alternatieve munten speelt een soortgelijk risico. Wat is immers nog de waarde van dit soort munt, wanneer het vertrouwen van de belegger na maanden en jaren van megawinsten plots omslaat?

Dat vele Vlamingen vroeg of laat hun spaargeld in lucht zullen zien opgaan, lijkt in de sterren geschreven te staan

Daar waar het kopen van een aandeel je mede-eigenaar maakt van een bedrijf, en diens vastgoed, intellectuele eigendom, enz., is de opgeblazen waarde van de cryptomunten vandaag grotendeels gestoeld op een irrationeel vertrouwen van de beleggers dat koersen gaan blijven exploderen.

Betekent dit dat de prijzen morgen, of volgende week al zullen dalen? Niet noodzakelijk: de bitcoinkoorts kan nog maanden nieuwe kopers aantrekken en prijzen de hoogte injagen. Wikipedia lijst nu al meer dan 1100 verschillende cryptomunten op, en volgens The Economist bereiden honderden bedrijven momenteel de lancering van een eigen virtuele munt voor, vaak zonder dat hier enig eigendomsrecht tegenover staat.

Wanneer de crash komt, is onduidelijk. Maar dat vele Vlamingen vroeg of laat hun zuurverdiende spaargeld in lucht zullen zien opgaan, lijkt in de sterren geschreven te staan.

Lees ook: Wat moet u zeker weten over de bitcoin en andere cryptomunten?

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content